,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Principii Baptiste

Principii Baptiste ,de azi si de ieri….

              Pentru a nu fi confundati si pentru a avea o identitate Baptista , bine definita expunem cateva din principiile de seama ce ne caracterizeaza .Iata doar cateva dintre ele :

– Marturisim ca odata cu venirea pe scena a lui Ioan Afundatorul se pune capat dispensatiei Legii Mozaice si se incepe vestirea Evangheliei lui Dumnezeu.El a fost singura persoana de sub ceruri neafundata ,care a avut autoritate directa (autoritate prin care nu putea delega alte persoane ) de la Dumnezeu pentru a afunda.

– Noi sustinem ca botezul scriptural a inceput cu Ioan Afundatorul si afost continuat de ucenici sub autoritatea Domnului Isus Cristos prin Adunare.

-Credem ca Adunarea a fost fondata de Intemeietorul ei Domnul Isus Cristos cu cativa ani inainte de Cincizecimea evreiasca din F.A. cap.2.Primii ei membrii au fost Andrei , Ioan , Simon Petru,Filip,Natanael ,impreuna cu ceilalti apostoli.

-In Adunare primim doar barbati si femei (nu si copiii ) nascuti din nou ,care dau dovada de credinta si fapte vrednice de o minte schimbata.Primirea se face dupa o atenta cercetare ce necesita timp.

-Poarta de intrare in Adunarea noastra este botezul practicat doar prin afundare si ca urmare ucenicul proaspat primit este socotit la numarul celorlalti si primit la frangerea painii.

-Elementul in care afundam o singura data candidatul este apa .La Cina folosim :vinul si azima (elemente ce nu contin drojdie).

-Domnul Isus Cristos este singurul care a dat Legi si instructiuni cu privire la modelul de Adunare dorit .Noi astazi nu avem dreptul de a aduce sau inventa noi principii .Adunarea trebuie sa fie executanta nu legislativa.

-Noi marturisim doar conceptul de Adunare locala si vizibila al carei Cap este Isus Cristos, facand diferenta clara intre :Adunare,Familie si Imparatia lui Dumnezeu.

-Credinta si practica noastra trebuie sa fie bazata doar pe Scriptura .Traditiile, descoperirile ,visele, vedeniile si decretele conciliilor ecumenice trebuie respinse ca si adaugiri la cuvantul lui Dumnezeu si lepadate ca standard al adevarului.

-Nu avem si nu tinem ‘ sarbatori crestine’ precum Craciun,Pasti, Inaltare,Rusalii, Sarbatoarea Roadelor sau vre-una din serbarile populare sau campenesti.Nu practicam spalarea picioarelor,binecuvantarea sau dedicarea copiilor.Avem doar doua randuieli : Frangerea painii si botezul privit ca o identificare cu moartea ,ingroparea si invierea Mantuitorului.Acestea nu sunt sacramente (nu maintuiesc si nu dau har nimanui).

-Avem doar doua feluri de slujitorii:prezbiteri(episcopi sau pastori) si diaconi.Slujbe limitate doar la barbati.

-Respingem orice forma de conducere ( dictatura ) a pastorului,comitetului,uniunilor , comunnitatilor si aliantelor ecumenice nationale sau mondiale .

-Adunarea noastra este una de tip congregational, adica hotararile sunt luate de membrii adunarii prin vot , cu ridicare de mana,si cele doua categorii de slujitori le duc la indeplinire , in functie de specificul darului de slujire pe care il au.

-Noi sustinem o separare totala in ceea ce priveste Adunarea si Statul,din acest motiv mai suntem numiti si Baptisti Separati.Suntem impotriva ideii de colaborare a Adunarii cu Statul si implicarii politicului in treburile Imparatiei lui Cristos.

-Noi ca baptisti am militat intotdeauna pentru libertatea de constinta si nu am persecutat pe nimeni care aveau alte puncte de vedere.Niciodata nu am acceptat ca sa ni se impuna o doctrina sau un crez si din aceasta cauza ni s-au aprins ruguri si au curs rauri de sange.Atat Catolicii, Ortodocși  cat si Protestantii au incercat in felul acesta sa ne ‘evanghelizeze’ de-a lungul secolelor.

-Printre Baptistii mai suntem polecriti si catalogati ca si ‘Calvinisti’ datorita marturisirii Doctrinelor Harului gasite sub denumirea teologica de ‘Cele cinci puncte ale calvinismului’.

-Consideram ca odata luminati de Domnul, suntem datori si in acelasi timp constransi de dragostea lui Dumnezeu sa mergem sa spunem si altora despre mantuirea in Cristos Domnul.De aici ideea :FIECARE BAPTIST UN MISIONAR.

-Evanghelizam predicand ,de la om la om, de ori de cate ori avem ocazia sau distribuim predici tiparite .Suntem impotriva ‘evanghelizarii de marketing’ ,a iesirii in fata, a predarii,rostirii rugaciunii pacatosului,sau a altor manipulari psihologice a maselor.Condamnam evanghelizarea umanista de tip arminian care lasa in seama liberului albitru decizia mantuirii si nu in mainile unui Dumnezeu Suveran.

-Sustinem si credem, conceptul potrivit caruia , a existat si inca mai exista o succesiune de Adunari Nou Testamentale din timpul Domnului Isus ,care au strabatut veacurile cu aceeasi origine ,doctrina si practica .Acest ciclu deAdunari va lua sfarsit la rapire din lipsa de personal autorizat de a mai continua lucrarea.

-Marturisim ca la inceput au existat doar Adunari autentice dar in timp unele au cazut in apostazie si in jurul anilor 320 au fost stranse de imparatul Romei – Constantin cel Mare si în timp acestea au format Biserica Catolica (Universala sau Sobornicească).Ramasita de Adunari care nu li s-au alaturat au fost in continuare persecutati si acum aveau doi dusmani:Statul si Biserica Universală. In jurul anilor 1450 si dupa aceea, au inceput sa iasa din sanul Bisericii Catolice –Protestantii :Luteranii Anglicanii,urmasii lui Calvin , Swingli. Adunarea Domnului a mers in paralel cu aceste Biserici care au continuat sa o persecute.Ei le identificau ca si Curva cea Mare si Ficele ei Protestante.

-Noi nu recunoastem pe John Smyth ca intemeietor al miscarii Baptiste deoarece Baptistii, au existat cu mult inainte de el .Urmasii nostrii au purtat diferite denumiri de-a lungul secolelor precum:Montanisti,Novatieni,Donatisti,Paulucieni,Waldenzi, Catari,fiind in general cunoscuti sub denumirea de Anabaptisti deoarece ii rebotezau pe toti care vroiau sa li se alature , pe motiv ca au fost afundati de o autoritate improprie.

-Acesta este motivul pentru care si noi astazi nu primim membrii de la toate aceste denominatii (Catolice-ramura de Rasarit cat si cea de Apus, Protestante ,Neoprotestante cu sciziunile lor ) pana nu sunt cercetati doctrinar,ucenicizati si afundati corect.

-Marturisim ca printre membrii acestor denominatii sunt oameni nascuti din nou prin mila si harul Dumnezeului Preainalt .Cei mai multi dintre ei ne acuza ca ii catalogam ca ne mantuiti deoarece ei leaga mantuirea de validitatea afundarii.Ei nu inteleg si nu fac dinstinctia intre doua lucruri total diferite :mantuirea care este doar in Cristos Domnul si slujirea intr-o Adunare Scripturala.

-Nu in ultimul rand afirmam ca o Adunare Baptista poate sa moara chiar daca membrii ei traiesc fizic .Datorita nevegherii erorilor doctrinare, liberalismului, compromisului, ecumenismului ,si al altor factori Domnul Isus isi poate retrage prezenta si lua ‘sfesnicul’ ca apoi deasupra usii sa le lase scris :’I-Cabod’.

12 responses

 1. Pingback: “Marturie personala”de A.Munteanu. | Cetatea de scapare.

 2. UPV

  PACE,
  STITI CA CH SPURGEON FUMA TUTUN? DACA AZI AR FI CINEVA CU TIGARA SAU PIPA L-ATI ACCEPTA CA FRATE? EU CRED CA NU. PE EL DE CE IL ACCEPTATI SI INCA PE UNUL DE SEAMA, CARE A SUSTINUT DOCTRINA UNUI CRIMINAL NEPOCAIT CALVIN, PRINTRE BAPTISTI, DETURNAND PE MULTI DE LA ADEVAR?

  3 decembrie 2013 la 10:24

  • Cetatea de Scapare.

   „Spurgeon war Zigarrenraucher.Er hörte erst auf, als die Hersteller von Zigarren mit seinem Bild Werbung für Zigarren machen wollten”/

   Traducerea:
   „Spurgeon a fost fumator de tigari.El s-a lasat de ele dupa ce fabricanti de tigari a vrut sa faca o reclama cu poza lui(Spurgeon).”

   Undeva am citit ca Spurgeon a fost socat sa isi vada poza lui cu o tigara in gura ,afisata pe un afis cu reclama mare pe un perete intr-o strada populata. Asa a fost eliberat din patima aceasta.

   Baptistii nu tin doctrina unui Calwin,ci doctrina care a predicata-o Domnul Isus,si apostolii la fel.Este invatatura biblica . In invataturile lui Calwin desigur ca nu toate au avut o radacina pura scripturala,dar el cel putin a inteles cea ce a predicat Domnul si apostolii in privinta depravarii totale a omului,mortii lui spirituale dupa caderea in pacat……deci acestea asa zise 5 puncte…..

   3 noiembrie 2014 la 21:35

 3. Pace UPV . Stiu ca Spurgeon fuma tutun si stiu si de c e fuma pt ca medicii acelui secol le recomanda asta , asta era mentalitatea acum 150 de ani . Mai stiu si ca aveau conservele ambalate in cutii de plumb care era extrem de toxic . Asta era stiinta pe atunci . Ii pot acuza eu ? Cand au descoperit elementele radioactive lucrau neprotejati pt ca nu stiau efectele pe termen lung. Din cate stiu Spurgeon sa lasat de tutun .Astazi nu am accepta pe nimeni care fumeaza ca membru .

  Cat priveste invataturile lui Spurgen pe har , eu as trage aer in piept inainte sa il acuz . Omul acela care il pot numi frate in Cristos , era unul destul de matur si de avansat spiritual . E printre putinii care a citit de 100 de ori Biblia din scoarta in scoarta .

  Ce numea el calvinism (mai bine zis ce au numit teologii vremii – calvinism ) e o invatatura ce o gasesti pe fiecare pagina a scripturii . Stiu ca foarte multi au lehamite cand aud de invataturile despre alegerea sfintilor sau predestinare , dar ele exista in Biblie si nimeni nu le poate elimina de acolo .

  Aceste inavaturi nu le-a inventat Jan Calvin si nici catolicul Augustin , Cristos , apostolii si toti sfintii le-au predicat .(am o lista cu aproape 200 de versete din toata biblia care scoate in evidenta acest lucru – daca nu urati Scriptura , vi le pot pune la dispozitie ) Vorbiti in necunostinta cand confundati termenul teologic calvinism cu reformatorul Calvin . E adevarat ca ii poarta numele dar si Luter si Swingli si Knox , inainte de Calvin tot acest sistem teologic de invataturi au predicat .

  Ce spuneti de ceilalti care le-au predicat si au fost martirizati pt asta , multi dintre paulicieni , novatieni , catari , waldenzi anabaptisti ? Cu ei ce faceti ? Ii anatemizati si pe ei datorita acestor invataturi ? Au facut-o catolicii in conciliul lor ecumenic la Trent . Ciudat este ca pe la anii 400 marea majoritate catolica sustinea ,, calvinismul ¨ . In Romania doar baptistii au crezut aceste invataturi ale harului . Din pacate pt ei odata cu fondarea seminariilor au trecut si ei la arminianism . Despre celelallte grupari este cunoscut ca toate aproape sunt arminiene , fondate de cei care s-au desprins din ortodoxie sau protestanti .

  Daca acest set de invataturi este erezie se va vedea in ziua de la urma . Eu nu pot convinge pe nimeni ca sunt ADEVAR . Si nu uitati atata timp cat aparati si invatati arminianismul sunteti pe baricada catolica si nu cred ca asta v-ar face placere sa o recunoasteti !

  3 decembrie 2013 la 12:42

 4. Pace frate Aurel,
  As fi interesat sa citesc un material in care sa vad ca scrie despre ce zici tu, daca s-a lasat de fumat. Parca citisem undeva ca a fost exclus. Nu stiu: daca am o informatie falsa, poate ma vei corecta. Si ma intreb de ce a ascultat de un doctor si nu de duhul lui Dumnezeu? In controversa de la Dordrecht, parca calvinistii i-au persecutat pe arminieni, nu? Cel firesc face asa. Intotdeauna persecuta pe cel duhovnicesc. La fel a facut si Calvin cu anabaptistii si cu ceilati, iar meteahna aceasta vine de la ex-maniheistul de Augustin. Gruparile de care scrii (paulicieni , novatieni , catari), in mare parte erau conectate ideologic la gnosticismul zurvanist zoroastrian: sustineau docetismul, ca materia este rea prin creatie, fiind opera unui zeu inferion Satanel. Ideologia acestor grupari e infricosator de blasfemiatoare, din moment ce il identifica pe Creatorul Lumii cu zeul inferior Satanel. Waldenzii sunt foarte catolici daca te uiti pe marturisirea lor de credinta de inainte de Reformatiune. Anabaptistii de inaintea lui Menno, sunt Hisiti batausi, nimic altceva. Frate, esti foarte slab la istorie eclessiastica, daca l-ai citit doar pe Broadbent trebuie neaparat sa te uiti si peste alte lecturi.
  Binecuvantari,
  Ionica

  6 decembrie 2013 la 12:05

 5. Pace frate. Nici eu nu am acum la indemana dar cand gasesc o sa va trimit. La Dort nu stiu sa se fi prigonit nimeni . s-au strans sa discute si sa formuleze ce azi cunoastem ca TULIP si arminianism . In acele perioade protestantii se prigoneau intre ei , catolicii pe o parte prigoneau pe protestanti si viceversa. Si amandoua gruparile prigoneau pe anabaptisti. Noi nu avem nimic cu Jan Calvin , ce a crezut el si cei din Dort au numit calvinism , anabaptistii credeu de secole. Ce ia facut el lui Servetus e problema lui si o sa dea socoteala pt asta. E normal sa spuneti asta despre (paulicieni , novatieni , catari), pt ca ati citit doar parerea catolica sau pe cea reformata din istorie . eu am citit si alta pareri si va recomand calduros

  HISTORY OF THE DONATISTS BY DAVID BENEDICT

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/23/history-of-the-donatists-by-david-benedict/
  BOGOMILS OF BULGARIA AND BOSNIA BY L. P. BROCKETT, M. D.,

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/08/14/bogomils-of-bulgaria-and-bosnia-by-l-p-brockett-m-d/
  THE WALDENSES WERE INDEPENDENT BAPTISTS

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/the-waldenses-were-independent-baptists/
  THREE WITNESSES FOR THE BAPTISTS

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/three-witnesses-for-the-baptists/
  THE TRAIL OF BLOOD

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/the-trail-of-blood/
  A HISTORY OF THE BAPTISTS VOL. 1
  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-history-of-the-baptists-vol-1/
  A HISTORY OF THE BAPTISTS VOL. 2

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-history-of-the-baptists-vol-2/
  A WELSH SUCCESSION OF PRIMITIVE BAPTIST FAITH AND PRACTICE

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-welsh-succession-of-primitive-baptist-faith-and-practice/

  Originea şi doctrinele Anabaptiştilor din secolul Reformei

  http://abaptistvoice.com/Romana/carti/DeCeBaptistiiNuSuntProtestant.html

  Reformatorii si copiii lor vitregi

  Dă clic pentru a accesa ReformatoriiSiCopiiiLorVitregi.pdf

  Sa auzim de bine – pace !

  8 decembrie 2013 la 21:32

 6. Cu privire la asa numitul calvinism , am stat odata si am scos toate versetele din biblie . Vi le recomand pt a va da o parere

  https://aurelmunteanu.wordpress.com/2012/09/29/alegerea-si-predestinarea/

  Nu va grabiti sunt aproape 250 de versete . daca le tratati superficial e treaba dv frate Ionica. Multe binecuvantari .

  8 decembrie 2013 la 21:36

 7. Pingback: Principii Baptiste ,de azi si de ieri…. | Blogul lui yonitoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.