,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Ce este desăvârșit 1Cor.13.10.

Ce este desăvârșit

1Cor.13.10.

 

 

 

 

de Aurel Munteanu 28 mai 2017

 

 

 

 

1Cor.13.9: Căci cunoaştem în parte şi prorocim în parte;

 1. dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.

 

Cuvântul desăvârșit din versetul 10, în limba greacă este τέλειον – teleion.

 

Acest cuvânt mai apare de 6 ori în Noul Testament în afara versetului de mai sus:

 

Romani12.2:  Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

 

Efeseni 4.13:  până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos;

 

Coloseni 1.28: Pe El Îl propovăduim noi, şi sfătuim pe orice om, şi învăţăm pe orice om în toată înţelepciunea, ca să înfăţişăm pe orice om desăvârşit în Hristos Isus.

 

Iacov 1.4: Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.

 

Iacov 1.17: orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.

 

Iacov 1.25: Dar cine îşi va adânci privirile în legea desăvârşită, care este legea slobozeniei, şi va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui.

 

Acest ,,teleion” (desăvârșit), este tradus prin: perfect, matur sau complet.

 

Perfect în: Romani 12.2; 1Corinteni 13.10; Iacov 1.4,17,25.

Matur în: Efeseni 4.13.

Complet în: Coloseni 1.28.

 

Eu cred că acest cuvânt nu face niciodată referire la Cristos din mai multe motive:

 

 • În contextul de la 8-13, dragostea nepieritoare este pusă în contrast cu lucruri pieritoare: proorocii, limbi și cunoștință.
 • Acestea 3 se sfârșesc pe când, dragostea rămâne veșnic.
 • Cunoștința și proorociile erau parțiale (în parte), până vine ce este desăvârșit, matur sau complet.
 • Când vine ,,ce este desăvârșit” se încheie și acest ,,în parte”
 • În versetele 11 și 12, Pavel ilustrează acest ,,în parte” cu copilăria vs. maturitatea și oglinda întunecată vs. imagine clară.
 • În perioada în care nu venise ,,ce este desăvârșit, matur sau complet”, exista ceva parțial – în parte; când venea completul, dispărea parțialul (în parte).
 • Deci erau 3 parțiale (în parte) – proorocii, limbi și cunoștință ce se sfârșeau și 3 care rămâneau – credinta, nădejdea și dragostea.
 • Acestea 6 daruri sunt puse în contrast fiind delimitate de venirea a ceea ce este desăvârșit.
 • Termenul ,,ce” este la neutru și nu este la masculin ca să poată face referire la o persoană cum ar fi a Domnului Isus.
 • Dacă ,,ce este desăvârșit” ar face referire la Cristos Isus, atunci ar însemna că nădejdea, credința și dragostea, ar rămâne și după venirea Domnului. Dragostea nu va pieri niciodată – v.8. Dar când va veni El nu vom mai avea nevoie de credință și nădejde, pentru că ele își vor găsi împlinirea când îl vom vedea față în față.
 • Deci expresia ,,ce este desăvârșit” nu poate face referire decât la Cuvântul scris complet și nu la persoana Domnului Isus Cristos.

 

4 responses

 1. „Ceea ce este desăvârșit” este realitatea finală adusă de Hristos la parousia (A Doua Venire). Numai după această epocă nădejdea și credința nu mai au rostul, fiindcă nu mai e nevoie să nădăjduim, de vreme ce ne-am întâlnit cu cel în care ne-am pus nădejdea. Toate harismele și darurile își pierd relevanța, fiindcă nu mai este nimic de descoperit, atunci când cunoaștem „față către față”. Ideea că acum, după ce avem canonul (căci înțeleg că asta susțineți) am fi desăvârșiți sau că am trăi în epoca desăvârșirii este naivă. Sau aveți cumva impresia că trăim epoca în care „cunoașterea este desființată” (v. 8)? Aveți pretenția că Pavel cunoștea „în partea”, iar dvs. cunoașteți „în mod desăvârșit” fiindcă aveți „Cuvântul scris complet”?

  19 iulie 2018 la 18:17

  • Frate Emi, făceţi exegeză pe text, aşa păreri sau puncte de vedere putem avea cu toţii. Trebuie interpretat teleion în verset, în lumina contextului apoi în lumina întregii revelaţii.

   10 august 2018 la 11:11

   • Chiar exegeză pe text fac. Nu mi-ați răspuns la întrebare. dvs. acum cunoașteți „în parte” sau cunoașteți în mod desăvârșit? Dvs. cunoașteți mai mult decât Pavel, care a avut revelații care nu se pot spune?

    Întrebare de exegeză pe text: când καταργηθήσεται cunoașterea? Ce are în vedere Pavel? Când va cunoaște el personal în mod deplin?

    10 august 2018 la 11:32

    • adrian

     Categoric ca el cunoaste mai mult decat Pavel, pt ca apostolul nu a scris Apocalispa si nu avea acces la revelatiile primite de Ioan pe insula Patmos.

     22 noiembrie 2018 la 00:37

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.