,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Pilda zizaniei (neghinei) Matei 13:24-30; 36-43 de Raul Enyedi

Pilda zizaniei (neghinei)
Matei 13:24-30; 36-43

Aceasta este a doua pildă a Împărăţiei, după cea a semănătorului, şi Domnul o explică şi pe aceasta. Parabola arată implicarea lui Satan, ca duşman al lui Cristos în coruperea Împărăţiei Lui. Arată un amestec de grâu veritabil şi de zizanie, o buruiană care arată doar ca grâul, deci de realitate şi aparenţă. Domnul învaţă că în prezent în Împărăţia Sa există şi unii care au doar aparenţa creştinismului autentic, pe lângă cei care sunt cu adevărat creştini.

Vs. 38: „Ţarina este lumea” – aceste cuvinte a dus la interpretări total diferite ale pildei. Unii spun că pământul se referă la lume în general, unde oamenii buni sunt amestecaţi cu cei răi. Este adevărat că Cristos nu a venit să îi distrugă pe cei răi şi corupţi, şi că El şi-a lăsat o rămăşiţă de ucenici care să locuiască în mijlocul lumii, dar să fie diferiţi de ea. Dar pilda învaţă ceva mai mult decât atât. Da, vrem adunări curate, cât mai pure, de aceea se exersează disciplinarea în adunare, dar Domnul arată că „ţarina”, „lumea” unde au fost semănate buruienile este „Împărăţia Lui” (vs. 41). Deci, în Împărăţie există amestecul de creştini adevăraţi şi falşi. Puritatea absolută nu va fi obţinută decât atunci când va veni Isus, când Adunarea va fi „fără pată, fără zbârcitură”.

Ce învăţăm din această pildă?
1. Să fim alerţi, conştienţi că există şi creştini doar în aparenţă. Îi deosebim după roade, după faptele lor. Pavel avertizează că există şi slujitori ai lui Satan care se pretind a fi „servi ai dreptăţii”. Există o zicală veche în Anglia, „dacă îl cauţi pe diavol, nu uita să te uiţi şi la amvon.” Să nu ne mirăm dacă unii fac compromisuri groaznice, dacă abandonează credinţa şi se întorc împotriva credincioşilor. Aşa a fost de la început, „Ei au ieşit dintre noi pentru că nu erau dintre ai noştri,” cum spune Ioan.
2. O adunare trebuie să se străduiască să fie cât mai curată, să nu tolereze în mijlocul ei păcatul făţiş. Dar de atâtea ori se întâmplă ca unii dintr-o adunare să îşi strice mărturia, aducând o pată greu de şters adunării. Necredincioşii îi vor arăta cu degetul şi vor refuza să îi asculte sau să se alăture acelei adunări. Dar nici cei care arată cu degetul nu au o scuză, pentru că ei refuză să vină la Cristos dintr-alte motive mult mai adânci, nu pentru că se împiedică de anumite persoane. Rebeliunea lor faţă de Dumnezeu şi iubirea pentru păcat îi împiedică cu adevărat să devină creştini. Acela din adunare care face ca Numele Domnului să fie vorbit de rău va fi judecat de Domnul (dacă a fost un credincios, el îşi va pierde din răsplată, dacă a fost un fals credincios, va fi aruncat acolo unde este „plânsul şi scrâşnirea dinţilor”). O adunare care tolerează păcatul îşi va pierde statutul de adunare a lui Cristos. Dar şi necredinciosul care foloseşte drept scuză proasta mărturie a unora din adunare va fi judecat. Va ajunge şi el unde este „plânsul şi scrâşnirea dinţilor”.
3. Deşi în Împărăţie există şi buruieni, nu doar grâu, nimeni nu are voie să se mulţumească cu starea de păcat. Faptul că buruiana nu este smulsă acum, ci în viitor, înseamnă pentru zizanie o condamnare mai mare, iar pentru grâu şansa de a aduce mai multă roadă. Astăzi, însă, ne putem examina pe noi înşine (nu pe alţii), din ce categorie facem parte. Ce fel de fapte facem? Care ne sunt priorităţile? Pe cine iubim mai mult? Deşi nu vom putea spune cu exactitate dacă altcineva este mântuit sau nu, putem ştii sigur care este cazul nostru. Putem să ne facem „chemarea şi alegerea” sigură pentru noi înşine (2 Petru 1:10). Cum? Trăind cât mai aproape de standardul pe care Domnul Isus ni l-a dat în Scriptură. El este sursa vieţii şi a creşterii noastre. Abia când noi ne schimbăm în fiecare zi, vom putea schimba sau influenţa pe cei de lângă noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.