,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Pruncii membrii in biserica nationala – de Raul Enyedi

Cu siguranţă că botezul pruncilor nu este scriptural. Dar botezul pruncilor este de asemenea un act lipsit de etică, deoarece privează persoana botezată în copilărie de libertatea alegerii, în mod voluntar şi conştient, a propriei credinţe.

Dacă la vârstă matură o astfel de persoană doreşte să părăsească Biserica ce l-a făcut membru fără voia sa, şi să aleagă o altă credinţă, aceasta este ameninţată cu pierderea mântuirii şi, în unele cazuri, cu afurisenia (blestemul). Cât de moral este acest lucru?

Sub masca asigurării mântuirii copilului, aceste biserici false îşi asigură un mare număr de membri, pe care nu i-ar avea dacă aceştia şi-ar alege în mod voluntar şi liber religia. Numărul mare de membri înseamnă de asemenea putere financiară şi influenţă politică.

Dar botezul pruncilor, odată împământenit, când legitimitatea nu îi mai este pusă la îndoială, garantează şi o perpetuare uşoară şi sigură a Bisericii, care nu mai trebuie să convingă persoane adulte să li se alăture.

Anunțuri

7 responses

 1. Pingback: “Subiecte interesante.” | Cetatea de scapare.

 2. un crestin

  e fals sa spui ca botezul asigura mintuirea asa cum o spun unele biserici. unele biserici spun ca botezul asigura mintuirea pruncilor alte biserici spun ca botezul asigura mintuirea celor in virsta.

  „Dar botezul pruncilor este de asemenea un act lipsit de etică, deoarece privează persoana botezată în copilărie de libertatea alegerii, în mod voluntar şi conştient, a propriei credinţe. ” ce impiedica persoana botezata in copilarie alegere propriei credinte? botezul cind a fost copil? pe ce te bazez icind spui asta? dar pe unul care nu a fost botezat si a mers de mic intr-o adunare baptista daca nu vea sa aleaga credinta pe asta cel mai priveaza sa aleag credinta?

  25 Septembrie 2013 la 23:49

 3. Diferenta intre cel botezat cu forta de mic si cel nebotezat deloc este una destul de mare . celui mic i se incalca o libertate pe cand celuilalt i se respecta .

  Persoana botezata in copilarie este una care deja se stie membra undeva si este religioasa , pe cand celalalt este constient de pozitia lui si este mult mai responsabil decat celelalt .

  oricum un lucru sigur au in comun cei doi si anume ca amandoi se nasc morti spiritual si sunt incompatibili de a face parte dintr o eklesie a lui Cristos pana nu sunt nascuti din nou .

  Pe cel nebotezat si crescut de mic intr o adunare baptista lipsa nasterii de sus il priveaza sa aleaga credinta , iar pe celalalt tot aceasta dar si bagajul religiozitati care il poarta in spate .

  27 Septembrie 2013 la 09:53

  • un crestin

   de ce I se incalca o libertate? poate parinti lui au avut o incredintare ca fac bine ce fac chiar daca incredintarea lor e falsa (presupunem) ei au facutpoate din dorinta sincera. totu nu vad cum I sa incalcat libertatea.

   10 Octombrie 2013 la 21:33

 4. Cind cineva iti aplica un botez fara sa te intrebe daca tu ti-l doresti sau mai rau intreaba pe nasul sau pe nasa in locul tau si tu nu iti poti spune nici macar parerea cum nu iti incalca o libertate ? Cand esti prunc ti-l aplica din anumite motive religioase crezand un anumit lucru . Altfel nu l-ar aplica .

  Uitati cum defineste DEX-ul cuvantul libertate :

  LIBERTÁTE, (4) libertăți, s. f. 1. Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință; posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii (și stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii și a societății. ◊ Loc. adv. În libertate = după bunul plac, nestingherit. ◊ Expr. A-și lua libertatea să… (sau de a…) = a-și îngădui, a-și permite să… 2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice și civile în stat. ♦ Starea celui care nu este supus unui stăpân. ♦ Situația unei persoane care nu se află închisă sau întemnițată. ◊ Expr. A pune în libertate = a elibera din închisoare, din arest etc. 3. Independență, neatârnare (a unui stat față de o putere străină). 4. (De obicei la pl.) Drepturi cetățenești. ◊ Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de conștiință = dreptul oricărui cetățean de a avea o opinie proprie în orice domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului = dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii. – Din fr. liberté, lat. libertas, -atis.

  12 Octombrie 2013 la 15:29

  • un crestin

   deci sa inteleg ca atunci cind cineva iti face ceva fara sa e intrebe petine daca doresti ti-a incalca libertatea.
   libertate poate in dex. pai atunci ce facem ca atunci cind eram mici ni s-a incalcat libertatea ca nu ma intrebat nimeni daca vreau sa nasc si nu ma intreba nimeni unde vreau sa ma nasc in ce familie in ce oras. asta nui o incalcare a libertatii? sunt multe lucruri pe care le putem numi incalcare a libertatii dupa dex asai cind amestecam dexul in planul lui Dumnezeu.

   cind evrei taiau imprejur coopii lor li se incalca libertatea sau nu? ca nui intreba nimeni daca vor sau nu .

   nu mi s-a incalcat libertatea cnd am fost hranit imbracat si crescut itntr-o religie si intr-o cultura? fara ca eu sa fi vrut fara ca sa ma fi intrebat pe mine?

   13 Octombrie 2013 la 17:52

 5. Dragul meu atata timp cat vei crede eroarea reformatorului Calvin ca biserica e o continuatoare a israelului si ca in loc de tairea imprejur (legamantul avramic ) ca semn al legamantului lui D-zeu cu poporul lui este botezul , nu te pot convinge despre conceptul libertatii . Este libertate religioasa deocamdata si puteti crede ce doriti . Casa lui Dumnezeu din vechiul legamant – poporul evreu , este diferita de casa lui Dumnezeu , stalp si temelie de adevar care este Adunarea lui Cristos . Sunt institutii total diferite , cu reguli , cerinte , conditii diferite . Si in afara de asta sunt si legaminte diferite . Nu trebuie confundate si nici amestecate .

  14 Octombrie 2013 la 10:08

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s