,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Botezul copiilor si (I)responsabilitatea acestora – de Raul Enyedi

Tot mai multe adunări botează copii cu vârste din ce în ce mai mici, invocând faptul că acei copii susţin că s-au pocăit şi au crezut în Cristos. Deşi Dumnezeu poate să mântuiască pe cineva la o vârstă fragedă, credem că botezarea unui copil este greşită din următoarele motive:

1. Membralitatea în adunare implică şi dreptul de a vota şi responsabilitatea de a lua parte la luarea deciziilor, iar un copil nu este încă pregătit pentru aşa ceva (judecarea unui caz de excludere pentru adulter este un exemplu în acest sens);

2. Experimentarea pocăinţei şi a credinţei este deseori superficială în cazul copiilor. Mulţi din cei botezaţi de când erau copii recunosc că nu au fost mântuiţi atunci, ci, dacă au fost mântuiţi, aceasta s-a întâmplat mai târziu.

A boteza pe cineva nemântuit nu poate produce decât pagube. Înseamnă ca acel tânăr să trăiască cu iluzia că a fost mântuit, şi toată viaţa să încerce să mimeze spiritualitatea autentică.

Dacă mai târziu renunţă la viaţa de credincios, va aduce o pată mărturiei adunării, şi va fi arătat ca exemplu negativ. De multe ori, astfel de persoane vor dezvolta o aversiune faţă de adunare şi de mesajul Scripturii.

Dacă, prin mila lui Dumnezeu, acel tânăr va fi mântuit mai târziu, atunci el trebuie botezat (botezul său din copilărie nu este valabil, căci prima condiţie pentru botez este mântuirea candidatului).

Privind spre Noul Testament, observăm că acesta nu se adresează niciodată copiilor în calitate de membrii în adunare. Dacă Dumnezeu mântuieşte cu adevărat un copil, şi viaţa sa o dovedeşte, el va fi mântuit şi peste câţiva ani, când va fi suficient de matur şi de responsabil pentru a face parte din adunare. Din moment ce botezul nu este spre mântuire, credem că este mai înţelept şi spre binele tuturor ca adunările să amâne primirea ca membri a celor ce au o vârstă fragedă.

Anunțuri

9 responses

 1. Pingback: “Subiecte interesante.” | Cetatea de scapare.

 2. un crestin

  unde scrie in biblie ca poti fi membru in adunare pe baza botezului?
  daca ai boezul poti fi mmbru in biserica? unde scrie?

  25 Septembrie 2013 la 23:21

 3. In F.A . 2. 41. scrie clar ca dupa botez au fost adaugati la numarul celorlalti ucenici . deci fara botez nu erau socotiti impreuna cu ceilalti . Numai daca credeti in erezia bisericii universale invizibile nu va trebuie botez pentru a face parte din tr o biserica .Chia r astazi nimeni nu poate spune ca face parte dintr o biserica oarecare daca mai intai nu i a impartasit invatatura ca mai apoi sa treaca prin anumite ritualuri religioase printre care in capatul listei este botezul .

  27 Septembrie 2013 la 09:08

  • un crestin

   Deci sa inteleg ca botezul te face membru al unei biserici, ca au fost numarati impreuna cu ucenici dupa botez. asta aici pe pamint. dar in cer se tine cont de aceasta numaratoare?
   pina la urma pe ce baza ajungi in cer? ca ai fost botezat si numarat impreuna cu cu alti care au si ei botezul? si cred ca fac prte din biserica? si pina la urma care-I biserica adevarata ca sunt atitea biserici……

   10 Octombrie 2013 la 21:28

 4. Da fara botez la orice biserica ai merge , oamenii de acolo te numesc doar prieten sau simpatiznt , abia dupa ce te boteaza si devii membru acolo atunci poti spune ca esti de-al lor.

  Da aici pe pamant . Daca faci parte dintr-o adunare a lui Cristos aici pe pamant vei face parte din Mireasa Lui si in cer . Daca nu faci parte pe pamant nu vei face parte nici in cer . Daca esti mantuit si nu faci parte din mireasa lui aici pe pamant , in cer nu o sa ai statultul privilegiat de Mireasa . O sa fi dintre invitatii meseni impreuna cu Avraam Isac si Iacov , o sa te bucur de Mire si de Mireasa lui , dar nu o s a faci parte din ea . Asta nu inseamna ca nu esti mantuit daca nu faci parte nici din Mireasa .Catolicii spuneau ca daca nu faci parte din Bis. Universala (catolica ) nu esti mantuit deoarece era conceptul ca in afara bis nu e mantuire Asta e o erezie . Cred ca exista oameni mantuiti in Adunarile Domnului cele scripturale dar mai exista pe pamantul acesta mare si mii de biserici false dar care in ele exista oameni mantuiti Doar ca ei nu fac parte din Mireasa pt ca nu fac parte dintr-o Adunare locala de-a Lui aici jos pe pamant . Aici am scris ceva pe tema asta :https://aurelmunteanu.wordpress.com/2013/10/02/dezavantajele-celor-ce-nu-il-slujesc-pe-domnul-in-adunarea-lui/ .

  ,,,pina la urma pe ce baza ajungi in cer? „” Draga Crestine doar pe o singura baza : datorita jertfei lui Cristos Domnul.

  Datorita Lui si harului Sau vor ajunge oameni in cer . Nimeni nu merita sa ajunga in cer dar Domnul a gasit cu cale sa poarte toate pacatele anumitor oameni din creatia Sa ( biblia ii numeste alesi ) . Ei meritau osanda vesnica dar Isus Domnul a suferit echivalentul pedeapsei pe care ei ar fi trebuit sa o primeasa o vesnicie in Iazul de foc . Asta sa petrecut la Golgota . Dumnezeu nu pedepseste de 2 ori acelas pacat o data in noi aruncandu-ne in iaz si pedepsind si pe Cristos . Deci in cer se ajunge doar datorita meritelor Fiului strapuns in coasta si rastignit , mort , ingropat si inviat .

  Nu botezul nu are a face cu mantuirea ci cu slujirea . E prima porunca prin care arati ca asculti de Cristos.Intai se cere sa fii nascut din nou , sa crezi evanghelia si pe Cristos ca singur mantuitor apoi sa fii botezat scriptural nu doar udat . Aici gasesti o diferenta intre a fi botezat valid si nu doar udat :

  http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/udat_sau_botezat%5B1%5D.bis.htm

  ,,, si pina la urma care-I biserica adevarata ca sunt atitea biserici…””

  e o intrebare buna dar totusi grea . sa iti spun cum am ajuns eu la anumite convingeri si cred ca nu sunt inselat . Nu trebuie sa faci ca mine ( poate ai metode mai eficiente ) Iti spun eu cum am procedat . M-am ghidat dupa anumite principii :

  – m-am interesat care sunt cele mai vechi adunari de pe pamant
  am inceput s a citesc tot ce era relatari istorice si istorie a bisericii
  – am inceput sa vad ce credeau aceste adunari si sa compar cu cele aparute mai tarziu pe scena lumii
  – am urmarit sa vad daca cred evanghelia harului sau a faptelor (mantuire prin botez , cina , sau taine )
  – am vrut sa vad daca aveau in componenta doar persoane mantuite si daca promovau sfintenia personala
  – am urmarit sa vad daca erau biserici unite cu statul ( sa aibe cap vre-un pontif sau vre-un rege secular )
  – am urmarit sa vad daca aceste biserici dadeau legi sau fortau pe altii sa le impartaseasca credinta
  – cel mai infiorator lucru a fost cand am vazut ca unele biserici care se numesc fidele ale lui Cristos au inceput sa persecute si sa decimeze in NUMELE LUI CRISTOS !
  -si aria s-a tot restrans pana am gasit ca Domnul a avut in fiecare secol Adunari ale Lui , care au purtat diferite denumiri :
  donatişti , novaţieni, paulicieni, petrobrusieni, catari, arnoldişti, husiţi, waldenzi, lolarzi şi anabaptişti sau baptisti .

  Oamenii acestia ,au marturisit de-a lungul secolelor : un Domn , o credinta un singur botez.

  Aici gasiti citate despre ei :
  https://aurelmunteanu.wordpress.com/adunare/despre-istoria-noastra/

  Eu cred ca printre ei sunt Adunarile scripturale ale Lui Cristos.

  aici gasiti o cheita pt a afla despre celelalte :

  http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/Biserica_ta___cine_este_intemeietorul_ei%5B1%5D.bis.htm

  Dv sunteti dator sa cautati si sa studiati , dar totul depinde de EL . Spor la treaba .

  12 Octombrie 2013 la 16:12

 5. un crestin

  in linkul asta: http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/udat_sau_botezat%5B1%5D.bis.htm sunt o multe trimiteri false care cu corespund cu textulscripturii

  nu am citit tot ce scrie acolo pentru ca nu stiu ce sa cred despre articol din momet ce unele trimiteri nu corespund.

  si afirmatia ca botezul e doar ca sa faci parte dim mireasa nu stiu daca e tocmai dupa biblie

  totus am impresia ca in postul de mai sus va contrazice ti una e sa va contrazica altcineva si alta e ca ideiile pe care le ati expus sa se contrazica intre ele: „Daca esti mantuit si nu faci parte din mireasa lui aici pe pamant , in cer nu o sa ai statultul privilegiat de Mireasa ”

  „Nu botezul nu are a face cu mantuirea ci cu slujirea . E prima porunca prin care arati ca asculti de Cristos.Intai se cere sa fii nascut din nou , sa crezi evanghelia si pe Cristos ca singur mantuitor apoi sa fii botezat scriptural nu doar udat”

  cum I asta ca botezul are a face cu slujirea? pai nu botezul dupa cum spuneti te adauga la biserica? si cum e cu simon magul care de si era botezat se pare ca nu facea parte din biserica sau facea? si totus nu era mintuit. pai daca facea parte din biserica si na fost mintuit cum e asta?

  si apoi ce rost are cinczecimea? daca biserica era inainte de cincizecime? si erau mintuiti si faceau parte din biserica si inainte?
  tot nu inteleg cine a instituit biserica Ioan sau Domnul Isus?

  dupa cum spuneti se pare ca Ioan deoarece el a inceput sa boteze.
  si atunci de ce zice ioan ca nu este vrednc sa deslege incaltamintea Domului Isus?
  si apoi in fapte de ce ni se relataeaza ca uni care nu fusesera botezati decit cu botezul lui Ioan au foste rebotezati?
  nu cumva incurcam botezul lui IOan cu botezul crestin?

  si totus de ce a fost Botezat Domul Isus? ca El nu avea nevoie de boteul lui ioan pentru ca botezul lui ioan era botezul pocaintei. de ce trebuia sa se pocaiasca Domnl Isus ca nu avea nic un pacat?

  13 Octombrie 2013 la 18:37

 6. trimiteti-mi va rog referintele care nu corespund cu versetele , daca e greseala va rog pt ca trebuie neaparat corectate (multumesc anticipat )

  ,,,,si afirmatia ca botezul e doar ca sa faci parte dim mireasa nu stiu daca e tocmai dupa biblie „”” – pai e logic daca nu faci parte dintr-o Adunare a lui Cristos aici pe pamant , cum vei face parte in cer . in Apoc. 19.7-9 spune ca sotia Lui s-a pregatit cat a fost pe pamant, facand fapte bune. si ca rasplata va primi o haina ce o face diferita de meseni …. nu?
  cititi va rog cu atentie asta ::https://aurelmunteanu.wordpress.com/2013/10/02/dezavantajele-celor-ce-nu-il-slujesc-pe-domnul-in-adunarea-lui/ aici sper sa intelegeti diferentele sunt oameni mantuiti ce nu fac parte din miresa lui Cristos (mireasa fiind o adunare locala si vizibila )

  ,,,,cum I asta ca botezul are a face cu slujirea?””” – pai prima data treb sa fi nascut din nou , apoi mergi la o adunare a lui Cristos , ceri sa fii botezat pt a face parte din ea (adunarea e comparata cu un corp uman in 1 cor. 12. ) , facand parte din ea ai Cap pe Cristos si atunci slujirea e placuta Domnului pt ca se realizeaza in singura ,, institutie ” lasata de El pe pamant unde el isi primeste gloria asa cum se cuvine .doar in adunare , fiecare membru contribuie cu ceea ce are si asa cresc toti (Ef. 4:16).

  ,,,, pai nu botezul dupa cum spuneti te adauga la biserica? si cum e cu simon magul care de si era botezat se pare ca nu facea parte din biserica sau facea? si totus nu era mintuit. pai daca facea parte din biserica si na fost mintuit cum e asta?””’- in Adunarea lu Cristos pot intra prin botez , persoane care la prima vedere par mantuite doar in ochii nostrii dar nu si in ai Domnului . ne putem insela si putem accepta la botez si persoane morale , oameni de bine dar care nu sunt nascuti din nou . Suntem oameni si nu avem pocaintometru ca sa ii verificam in duh pe toti si sa vedem cine e nascut si cine nu . daca nu e nascut din nou omul pacatuieste infiltrandu-se in Ad lui Cristos. Prima cerinta o incalca , nasterea din nou . el poate sta o perioada si apoi il depistezi prin traire , gandire atitudini etc. el trebuie exclus . eu nu stiu daca Simon magul era nascut sau nu . daca era nascut si desi a comis pacatul de acere Duhul cu bani , trebuia sa se pocaiasca cu sac si cenusa pt a pacatuit grav . dupa pocainta sincera care ii mai era problema ? Biblia nu mai zice nimic de el . Deci adunarea lui Cristos nu e una perfecta compusa din oameni perfecti fara pacat . Apar probleme si treb rezolvate .Daca sunt in ea persoane nemantuite accceptate prin botez si ei sunt membrii trebuie exclusi .

  ,,,,,si apoi ce rost are cinczecimea? daca biserica era inainte de cincizecime? si erau mintuiti si faceau parte din biserica si inainte?
  tot nu inteleg cine a instituit biserica Ioan sau Domnul Isus?””””- adunarea a existat inainte de cincizecime si ea a fost fondata de Cristos care e fondator ( fundatie ) si piatra din capul unghiului (Cap al adunarii ) noi fiind ziditi pe temelia apostolilor.
  Nu poti zice ca ai apostoli alesi si nu ai Adunare si parca v-am dat 21 de argumente ca adunarea a existat inainte de cincizecime :http://www.resursecrestine.ro/predici/40593/a-existat-biserica-inainte-de-ziua-cincizecimii
  La cincizecime exita adunarea ea atunci a primit doar plinatatea Duhului Sfant in manifestarile pe care le stim .

  14 Octombrie 2013 la 10:38

 7. Despre Ioan si cei rebotezati de Pavel , despre botezul lui Ioan daca era valabil sau nu daca a zis Domnul ceva de rau sau ca ar fi expirat gasiti aici sunt pre multe de scris dar va trimit linkul :http://www.resursecrestine.ro/predici/66414/botezul-lui-ioan

  oricum daca doriti sa discutam in amanunt si cu bun simt nu ca la usa cortului asa cum o fac multi , va stau la dispozitie pe Messenger , adresa mea este :
  aurelomnou@yahoo.com
  si pe Skype este :

  aurelomnou

  14 Octombrie 2013 la 10:44

 8. ,,,si totus de ce a fost Botezat Domul Isus? ca El nu avea nevoie de boteul lui ioan pentru ca botezul lui ioan era botezul pocaintei. de ce trebuia sa se pocaiasca Domnl Isus ca nu avea nic un pacat?””’- ca sa implineasca toata dreptate asa zice in traducerea GBV. SI sa autentifice pe Ioan ca fiind trimis de Dumnezeu .

  14 Octombrie 2013 la 10:49

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s