,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

POATE UN OM PIERDUT SĂ FACĂ CEVA PENTRU A-ŞI CAUZA PROPRIA MÂNTUIRE? de Raul Enyedi si Pugh Curtis

 1. Întrebarea crucială: POATE UN OM PIERDUT SĂ FACĂ CEVA PENTRU A-ŞI CAUZA PROPRIA MÂNTUIRE?
  1. Aici intervine marea diviziune între cei care studiază Biblia. Umanismul, filosofia, sentimentele omului despre propria persoană, ideea sa că el este stăpânul propriului său destin – toate acestea contribuie la ideea că omul are capacitatea de a face lucruri care îi sunt plăcute lui Dumnezeu şi deci că omul îşi poate iniţia propria salvare.
  2. Doar prin studiul personal al Bibliei pe care trebuie să îl faci, poţi determina răspunsul la această mare întrebare. Nu este nici ştiinţific, nici onest să faci referire la propriile observaţii pentru a dovedi o opinie. „L-am văzut pe Ion plângând şi rugându-se şi Dumnezeu l-a mântuit”, poate spui. Totuşi, nu ştii dacă plânsul şi rugăciunea lui Ion au fost cauza sau efectul mântuirii lui. De fapt, nu poţi ştii sigur dacă Ion este mântuit! Nu poţi privi decât înfăţişarea exterioară. Doar Dumnezeu cunoaşte inimile (1 Sam. 16:7).
  3. Deseori se predică: „Dacă faci un pas către Dumnezeu, El va face doi către tine.” Răspunzând acestei idei, Spurgeon a amintit legenda cruciatului care a fost decapitat în războiul împotriva turcilor. Acesta şi-a ridicat capul de jos, l-a pus sub braţ şi s-a întors pe jos până la Roma. Spurgeon a spus cam aşa: Aş crede asta dacă el ar fi putut face primul pas. Este adevărat. Dacă un om decapitat ar putea face primul pas, ar putea face şi restul de paşi. De ce mai are

 

 

nevoie omul de har dacă el poate face paşi către Dumnezeu?

 1. Ce spune Biblia despre condiţia pierdută a omului? Este el total depravat, sau doar parţial? Depravarea totală nu înseamnă că fiecare om este cât poate fi el de rău, ci aceasta înseamnă că fiecare parte a omului a fost afectată în mod negativ de păcat. El are gânduri rele, de aceea intelectul său este afectat în rău. El iubeşte sau doreşte lucruri greşite, de aceea, şi emoţiile lui au fost afectate în rău. El face alegeri şi ia decizii greşite văzându-se în aceasta că voinţa sa a fost afectată în rău. Fiecare parte a omului a fost afectată de căderea lui Adam!
 2. Haideţi să aruncăm o privire asupra omului şi să încercăm să vedem cât de grav a fost el afectat de căderea lui Adam.
  1.                                                               i.      El este mort spiritual, deşi fizic este viu (Ef. 2:1, 5; Col. 2:13). La fel cum un om mort fizic nu poate face nimic , tot aşa un om mort spiritual nu poate face nimic. Aceasta este esenţa: el este mort!
  2.                                                             ii.      El nu se poate supune legii lui Dumnezeu şi nu îi poate fi plăcut lui Dumnezeu (Rom. 8:5-9). Dacă un om nemântuit nu poate fi plăcut lui Dumnezeu, cum poate face el ceva pentru a-l determina pe Dumnezeu să îl mântuiască – să îl privească favorabil?
  3.                                                           iii.      El nu vrea şi nu poate să primească lucrurile Duhului – Cuvântul, Evanghelia, adevărul – într-un mod profitabil pentru duhul său (1 Cor. 2:11-14). El poate cunoaşte multe în mintea sa, dar aceasta nu îl ajută în vederea mântuirii sale. Voinţa sa este contrară lucrurilor lui Dumnezeu.
  4.                                                           iv.      El nu Îl caută pe Dumnezeu (Romani 3:9-18, mai ales vs. 11.) Omul este deseori religios, dacă religia îi este plăcută, dar el nu îl caută pe Dumnezeu prin sine însuşi.
  5.                                                             v.      El este pierdut şi nu poate găsi calea (2 Cor. 4:3, 4). El este aşa de pierdut (rătăcit) încât Evanghelia este ascunsă de el!
   1. Isus a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut (Luca 19:10)
   2. Păstorul este cel care caută şi găseşte oaia pierdută (Luca 15:4). Oile rătăcite nu îl caută pe Păstor! O asemenea idee este contrară învăţăturii Domnului Isus Cristos.
   3. Dacă un om poate găsi calea spre Dumnezeu, de ce este nevoie ca Cristos să îl caute? Ce nevoie are un astfel de om de har?

 

 1.                                                           vi.      El nu vrea să vină la Cristos şi să Îi fie supus (Ioan 5:40, Luca 19:11-14). El nu vrea să vină la Cristos, voinţa lui I se împotriveşte.
 2.                                                         vii.      El nu poate venila Cristos pentru a fi mântuit (Ioan 6:44, 65); doar dacă şi numai atunci când Dumnezeu ia iniţiativa în tragerea oamenilorla Cristos.
  1. Utilizarea cuvântului „atrage” de Cornilescu este una nefericită fiindcă cuvântul grecesc „helkuo” înseamnă întotdeauna a târî şi este folosit şi pentru a trage sabia (Ioan 18:10), a trage mrejele (Ioan 21:6, 11), la târârea unora înaintea conducătorilor (Fapte 16:19) şi la târârea lui Pavel din Templu (Fapte 21:30). Acest cuvânt grecesc are un singur înţeles, acela de a târî. Astfel, avem dovada că cuvântul grecesc înseamnă utilizarea unei forţe puternice pentru a muta ceva sau pe cineva. NU înseamnă a atrage asemeni unui magnet!
  2.                                                       viii.      El nu poate vedea (înţelege) sau intra în Împărăţie (decât dacă este regenerat) (Ioan 3:3, 5).
  3.                                                           ix.      El suprimă sau înăbuşă adevărul (Rom. 1:18)
  4.                                                             x.      Inima lui a fost întunecată (Rom. 1:21)
  5.                                                           xi.      Îl urăşte pe Dumnezeu (Rom. 1:30)
  6.                                                         xii.      Caracterul său este rezumat în Rom. 1:9-18

În lumina acestor fapte referitoare la depravarea omului, cum poate cineva crede sincer că omul poate face ceva pentru a-şi iniţia propria salvare?

One response

 1. aty

  Salut, sa luam un exemplu DIN VIATA DE ZI CU ZI:merg la munte si Incep sa colind, la un moment dat ma pierd, INTREBARE!care este primul lucru care ati vine in minte sau ce ar trebui sa faci?eu cred ca sa cer ajutor ,sau sa suni la 112 , an acest exemplu se poate vedea cat de mult poate omul sa se mantuie fara Dumnezeu, fara sa ceara ajutor de la DOMNUL NOSTRU ISUS .Odata ce esti pierdut esti pierdut si asta anseamna ca ai nevoie de ajutor iar acest lucru nu vine decat de la Domnul nostru ISUS .

  26 octombrie 2012 la 17:19

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.