,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Forma de conducere a Adunarii

Forma sa de conducere – CONGREGATIONALA – toti membrii sunt egali (Mat. 20:24-28; Mat. 23:5-12)

 

FIECARE BISERICA nou testamentala este o democratie sub Cristos, Capul (Fapte 1:26; 6:5; 15:22).  Aceasta inseamna ca orice membru, tanar sau batran, barbat sau femeie, bogat sau sarac, educat sau needucat, liber sau rob, nu conteaza, fiecare membru are o voce egala in a determina ceea ce biserica face sau nu.  Este gresit ca o persoana sa caute sa conduca biserica (3 Ioan vs. 9-11).  O biserica nou testamentala nu are ca si cap un dictator.  Puterea dictatoriala poate fi detinuta de un singur om, de vreun comitet sau de vreu alt fel de conducere.  Uneori un om bogat poate incerca sa fie capul bisericii.  Bisericile lui Cristos nu au asemenea dictatori drept cap.  Nici chiar apostolii nu au fost dictatori sau conducatori absoluti2 si nici slujitorii bisericilor nou testamentale nu sunt astfel.

Isus si-a invatat biserica de faptul ca toti sunt egali. Aceasta este valabil in bisericile lui Cristos si astazi.  Fiecare poate avea diferite daruri si, prin urmare, diferite responsabilitati, dar cu totii sunt egali.  Toti membrii sunt „frati”. Titluri ca „doctor”, „reverend”, „parinte”, „mitropolit”, „patriarh” si altele de acelasi fel sunt rele fiindca distrug egalitatea (Mat.23:8).  Astfel de termeni nu ar trebui folositi nici chiar in gluma.  Toti membrii aflati in partasie cu o biserica nou testamentala au un vot egal.  Acel vot trebuie folosit in adunari generale, in chemarea unui pastor sau in destituirea unui pastor pentru o cauza dreapta, in alegerea diaconilor, in determinarea acelora care vor fi primiti ca membri in biserica, in excluderea sau restaurarea membrilor care a fost neascultatori, etc. (Fapte 1:15-26; 6:1-6).  Pastorii, diaconii sau alte grupuri dintr-o „biserica” ce rapesc drepturile democratice ale membrilor sunt niste hoti si daca nu se pocaiesc public si cu adevarat ar trebui exclusi din biserica.  Lucratorii din biserica trebuie sa fie slujitori (Mat. 20:25-27; 2 Cor. 4:5; Ef. 6:6; 1 Cor. 9:19).  Ei nu trebuie sa fie stapani, si nici nu trebuie sa fie tratati astfel (1 Pet. 5:3).  Nici chiar apostolii nu au fost priviti ca fiind domni peste frati (2 Cor. 1:24, Idem).

Tipul nou testamental de biserica nu este o „republica”.  O „republica” este o forma de guvernamant unde membrii aleg un grup restrans din mijlocul lor, iar acestia iau deciziile.  Tipul nou testamental de biserica nu este nici „oligarhie”.  O „oligarhie” este o conducere in care puterea se afla in mana catorva, probabil intr-un comitet care isi alege succesorii pentru a-si perpetua propria-i existenta.  Nici unul din aceste feluri de conducere nu se gaseste in Noul Testament.  Simplu, democratia tuturor membrilor este felul de conducere al tipului nou testamental de biserica. Astfel, puterea nu este in mana catorva.  Este adevarat ca „puterea corupe, iar puterea absoluta corupe in mod absolut”.  Democratia pura este cea mai buna paza impotriva coruptiei!

Pavel a scris in Romani 12:17 ca noi trebuie sa „…urmarim ce este bine inaintea tuturor oamenilor”.  In lumina acestui verset, intrunirile secrete ale congregatiei sau ale unei parti a ei sunt vazute ca fiind contrare cu invatatura Cuvantului lui Dumnezeu si nu ar trebui permise.  Noul Testament indica faptul ca necredinciosii erau admisi la intrunirile bisericilor in zilele apostolilor (vezi 1 Cor. 14:23, 24 de exemplu).  Pavel a marturisit ca lucrarea lui Cristos si prima Sa biserica au fost publice pentru ca toti sa le poata vedea (Fapte 26:26).  De ce sa credem ca este necesar sa operam diferit de felul in care a operat Domnul nostru si prima Sa biserica?

Cu siguranta, orice biserica ce nu practica cu adevarat conducerea congregationala in treburile ei nu este tipul de biserica al Noului Testament.  Bisericile lui Cristos au o conducere democratica, congregationala a bisericii.  Orice este in plus sau in minus este fara baza scripturala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.