,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Capul si fondatorul bisericilor nou testamentale este CRISTOS. El este singurul datator de lege. Biserica este doar executanta

 

Capul si fondatorul bisericilor nou testamentale este CRISTOS. El este singurul datator de lege. Biserica este doar executanta

(Mat. 16:18; Col. 1:18)

NU ESTE de ajuns doar a spune caci Cristos este Capul unei biserici!  El trebuie sa fie  cu adevarat Capul!  El trebuie sa directioneze activitatile si lucrarea bisericii.  Daca Cristos nu este Capul bisericii, atunci El este Cap doar teoretic.  Daca Cristos nu e Capul bisericii, El nu face parte de fapt din acea biserica.  Pentru a fi Cap, trebuie ascultat Cuvantul Lui, Biblia.  Daca Il urmam pe Cristos, nu putem omite nici o parte din instructiunile Domnului pentru noi, si nici nu putem adauga nimic la ele.

Sunt doua erori in care oamenii cad in ce-L priveste pe Cristos ca si Cap al fiecarei biserici.  Unii Il substituie cu un papa.  Poate nu il numesc sau o numesc papa. Il pot sau o pot numi pastor, invatator (invatatoare) sau prooroc (proorocita).  Nu conteaza cum este numit sau numita, daca ideile lui sau ale ei sunt urmate in loc de instructiunile lui Cristos, el sau ea este papa. Multe „biserici” astazi urmeaza invataturile vreunui „papa” mort demult si sunt mai loiali interpretarilor lui fata de Biblie sau „descoperirilor” sale aditionale decat cuvintelor simple ale Scripturii.  A doua eroare este traditia, si aceasta este mai subtila.  Traditiile – cele baptiste sau cele ale Curvei si ale fiicelor ei protestante, nu conteza sursa – toate au ca rezultat o inchinare falsa.  Acestea sunt poruncile oamenilor si nu sunt conforme cu adevarul (Mat.15:9).  Adevarata inchinare nu trebuie sa fie doar o problema spirituala, trebuie sa fie, in mod necesar TREBUIE sa fie, in adevar (Ioan 4:23-24).   Biblia nu are nimic bun de spus despre traditiile religioase!  In intreaga Sa lucrare, Isus nu a avut nimic bun de spus despre ele!  Isus si ucenicii Sai nu s-au conformat traditiilor religioase ale zilelor lor (vezi Marcu 7:1-7; Mat.12:1-7).  Daca vrem sa fim biserici ale lui Cristos, nu trebuie sa avem nimic bun de spus despre traditiile religioase.  Din moment ce nu este nimic bun in ele, nu trebuie sa le urmam!  Asa cum Isus si prima Sa biserica au respins traditiile religioase ale zilelor lor, tot asa si noi trebuie sa respingem traditile religioase ale zilelor noastre.  Acest lucru face parte din iesirea afara din tabara si purtarea ocarii Lui (Ev.13:13).

Originea traditiilor religioase poate fi universal trasata pana la paganism si idolatrie.  Daca Biblia este clara asupra vreunui lucru, acesta este: Biserica lui Cristos, Mireasa Sa, trebuie sa fie neintinata de idolatrie    (1 Cor. 10:14, 21; 1 Ioan 5:21).  Bisericile Domnului nu trebuie sa fie implicate nici in sarbatorile si zilele sfinte evreiesti (Gal.4:9-11; Tit 1:14).  Cu siguranta ca bisericile lui Cristos nu trebuie sa participe la sarbatorile pagane populare in lume si in bisericile false ale lumii.

Un lucru este foarte clar.  O biserica ce este condusa de altcineva sau altceva in afara de Cristos si Cuvantul Sau nu este felul de biserica nou testamentala.  Este altceva.  Indiferent daca este papa sau traditie, oricine sau orice este urmat, in afara de Cristos, devine capul acelei biserici.  O asemenea inlocuire inseamna ca biserica a devenit de alt tip. Nu este a lui Cristos fiindca El nu este Capul ei.  El nu a zidit o asemenea biserica. El nu este prezent la intrunirile ei fiindca ea nu are autoritatea Lui.

Cristos a dat bisericilor Sale anumite drepturi sau autoritati.  Nu le-a dat autoritate nelimitata, ci autoritate exacta.  Aceasta autoritate priveste slujba pe care le-a dat-o bisericilor sa o faca in timp ce El este plecat.  Primul tip de autoritate pe care Cristos l-a dat bisericilor este autoritatea judecatoreasca: prin aceasta noi intelegem autoritatea de a judeca.  Bisericile au doar putere judecatoreasca limitata (1 Cor. 5:12-13).  Urmand procesul democratic (votarea), membrii fiecarei biserici au dreptul sa determine cine intruneste cerintele pentru membralitate.  In acelasi fel (prin vot), membrii fiecarei biserici au dreptul sa determine cine trebuie sa fie exclus de la partasia bisericii (1 Cor. 5:9-13, observati in special versetul 12).  Asemenea actiune trebuie sa fie bazata, desigur, pe invataturile lui Cristos in ce priveste aceasta situatie (Mat.18:15-17).  Ei trebuie sa actioneze conform Cuvantului lui Dumnezeu daca doresc sa fie felul de biserica a lui Cristos.  Ei sunt la fel de responsabili sa trateze pe cei exclusi conform Noului Testament (Mat.18:17; 2 Tes. 3:15).  Biblia nu invata evitarea deliberata a membrilor exclusi.  Ei trebuie sa caute in mod activ restaurarea acestora la partasia deplina a bisericii (Mat.18:17; 2 Cor. 2:7).  Bazate pe Biblie si numai pe Biblie, bisericile au autoritatea de a judeca predica vreunui om daca este sau nu adevarata (1 Cor. 14:29; 1 Ioan 4:1).  Vedeti, deci, ca o biserica are doar putere judecatoreasca limitata.

Al doilea fel de autoritate pe care Cristos l-a dat bisericilor Sale este puterea executiva.  Aceasta putere executiva este asa de larga incat putem spune ca adevaratele biserici sunt executive in natura lor.  Prin aceasta noi intelegem ca sunt responsabile sa duca la indeplinire instructiunile lui Cristos, Cel ce trebuie sa fie Capul fiecarei biserici (Luc. 6:46).  Nu exista limite in aceasta situatie.  Nu exista nici o scuza acceptabila pentru o biserica ce nu duce la indeplinire instructiunile lui Cristos.  Bisericile trebuie sa asculte instructiunile lui Cristos pentru ele. Trebuie sa duca la indeplinire poruncile Sale si sa urmeze exemplul Sau (Mat. 28:18; 1 Ioan 2:6).  Acesta este motivul pentru care Cristos Si-a lasat tipul Sau de biserici pe pamant, ca acestea sa faca exact ceea ce El vrea.

Exista si un al treilea fel de putere si aceea este puterea legislativa.  Bisericile nu au putere legislativa! Cristos nu le-a dat o astfel de putere. Prin aceasta intelegem ca ele nu au autoritatea de a da legi si a face reguli.  Cristos este datatorul de lege!  Ele nu pot schimba regulile, instructiunile si poruncile date de Cristos.  Ele nu au nici un drept sa schimbe randuielile sau vreo alta invatatura a Bibliei.  Nu au dreptul sa schimbe practicile scripturale ale bisericilor, sau sa aduca inovatii la inchinarea inaintea lui Dumnezeu.  In evanghelizare, ele trebuie sa foloseasca doar metodele Noului Testament, adica metodele folosite de Cristos si de apostolii Sai.  Nu au dreptul sa aduca inovatii sau sa urmeze inventiile oamenilor.

Cristos a intemeiat o biserica asa cum a promis ca o va face (Mat.16:18).  Daca nu a facut asa, El este in cel mai rau caz mincinos, iar in cel mai bun caz a esuat.  (Nu exista nici un verset care sa invete ca biserica sau orice altceva a fost intemeiata la „Cincizecime”).  Cristos Si-a zidit biserica Sa din materialul pregatit de Ioan Botezatorul.  Din prima biserica pe care Cristos a intemeiat-o in timpul lucrarii Sale pamantesti au descins toate bisericile adevarate.  Modelul Noului Testament pentru succesiunea bisericii este acesta: barbati botezati si ordinati care actionau in legatura cu o biserica deja existenta calatoreau, evanghelizau, botezau convertitii si ii organizau in biserici.  Acest fapt este clar din cartea Faptelor.  Astfel, tipul de biserici ale lui Cristos are existenta continua.  O asemenea continuitate a bisericilor nou testamentale nu este succesiune apostolica, ministeriala sau baptismala.  Biserici nou testamentale infiinteaza alte biserici nou testamentale prin barbati pe care ele ii trimit sa faca aceasta slujba.  Acesta este modelul Noului Testament.

O biserica infiintata in legatura cu oricine altcineva in afara de Isus Cristos nu este a Lui.  O biserica ce nu asculta Noul Testament cu siguranta nu Il are pe Cristos ca si Cap.  O biserica fara Cristos ca si Cap nu este tipul nou testamental de biserica.  Cristos este atat Capul cat si Fondatorul tipului Sau nou testamental de biserici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s