,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Gasiti solutii in privinta copyright-ului !

Gasiti solutii  in privinta copyright-ului !

 

De Aurel Munteanu – Miercuri 28 Sept. 2011

 

 

 

Azi  mai mult ca oricand  , in lumea religioasa gasim Legea Copyright-ului , invocata  pe cat mai multe materiale crestine  . De la carti, biblii , articole , brosuri , materiale  audio sau video  , muzica,    aproape toate contin aceste drepturi de autor  . Din pacate  acest  fenomen  a luat o amploare  greu de controlat  si  legile  copyright-ului  se schimba de la an la an ,devin  tot mai aspre  si sunt o necunoscuta  pentru foarte multi  crestini .

Rugamintea si rugaciunea mea , este pentru a se gasi  solutii pentru  ca aceste drepturi  de autor  sa nu intre  in conflict  cu  Legile  Marelui  Stapan  si  Creator  care declara :

,, Din El , prin El  si pentru El sunt toate lucrurile.A Lui   sa fie slava in veci .Amin.- Rom.11.36. “

Dar mai inainte de a arata cateva  motive  care sa ne provoace la gasirea de solutii , cred ca ar trebui sa definim termenul folosit ca sa stim despre ce vorbim.

Acest cuvant- copyright , este de provenienta  englezeasca si l-am gasit in D.E.X.  , ca fiind :

COPYRIGHT s.n. Drept rezervat numai autorului sau editorului de a reproduce și de a vinde operele literare, artistice și științifice în alte țări; drepturi legale de autor. [Pr.: cópirait] – Cuv. engl.

In continuare o sa expun  cateva motive care sa ne provoace ,  in  a gasii  solutii  in privinta  copyright-ul  in ceea ce priveste lucrurile spirituale :

-Cred  ca orice om    , ar trebui sa se bucure de lucruri spirituale  .    Cu atat mai mult cel credincios   pentru a ajunge si el  la statura plinatatii lui Cristos .

-Fratele trebuie  privit  mai pre sus de  mine . Poate  el , este un prunc in Cristos , si are nevoie ca de aer de incurajarea ta , de experienta  ta  , in urma careia Domnul, ti-a lasat la plecare, un dar insotit de o binecuvantare . Cum crezi ca te-ar privi el ,daca tu ii ascunzi ,,darul” ,  fratele  pentru care ar trebui sa iti dai chiar si viata?

 

-Cum te poti ruga tu Domnului  pentru creatia ta  , cand tu urmaresti mai dinainte ca de  aceasta jertfa a ta pentru Domnul  , sa se bucure doar cativa si in afara de asta sa fie si o sursa de venituri ? Ce trebuie sa primeze  in  mintea  ta , gloria pe care TREBUIE sa  si-o castiga Domnul sau partea materiala . Oare , Ghehazi   nu  sta  marturie vie peste secole , pentru aceia care vor sa umbreasca   gloria Domnului  , prin avantaje necuvenite din ,, cele spirituale”.

-Un alt motiv  ,pentru care ar trebui sa gasim solutii la Legea Copyright-ului  ,  este  versetul   acela          ,, fara plata ati primit , fara plata sa dati ”.  Mantuirea  este  un nemerit  total  si daca stai sa cantaresti  greutatea suferintelor lui  Cristos Domnul  si truda ta  pentru  o ,, creatie de orice fel ar fi ea “  , care crezi ca ar cantarii mai greu in balanta  ? Cred ca daca s-ar pune un pret pe Jertfa Suprema  , nu ar fi capabil nimeni din universul acesta mare , sa-si  plateasca   rascumpararea.

-Trebuie sa ne amintim ca daca avem   vre-un dar de creatie  in cele spirituale , acest dar este dat  prin Duhul  Sfant dupa voia Sa.  Daca am primit acest dar nu cred ca este bine  sa  punem  bariere  , sau sa punem   intr-un fel amprenta pe ce  este  al  Altuia .

-Nu putem  face din ,, casa Tatalui  “ o casa de comert , cu ,, lucruri sfinte “ ? Nu  gasim acelasi principiu si la  evreii , carora li s-au rasturnat mesele in Templu?Mai subtili ca evreii nu o facea  nimeni  si totusi au fost corectati.

– Din pacate  religia ramane o sursa  sigura de venituri  chiar si  in vremuri de criza. Apocalipsa  18.11-15.  sta  marturie in acest sens.

-Probabil  in viitor  , o sa fie si cazuri penale  din care fratii in Domnul  ,  o sa iese foarte sifonati  deoarece  aceste asa zise drepturi de autor sunt  administrate de stat  si  institutiile sale.

Editura , tipografia sau studioul de inregistrari ,  sunt institutii cu drepturi clare prevazute in legile statului . Ei  sunt nemilosi  si ca unii care nu cunosc si nu au nici o sensibilitate fata de lucrurile lui  Dumnezeu  , o sa aplice legea. In afara de aceasta  aceste drepturi se modifica si devin din ce in ce mai aspre.  Ai putea merge  intr-o instanta  si  sa  privesti in ochi un   inculpat ,, neprihanit “  care ti-a incalcat unul dintre aceste drepturi de autor?  Tu poate ii acorzi clementa  ca si tie ti s-a facut  dar Statul  totdeauna se va ghida dupa legile si principiile sale.

Acestea    pot fi doar cateva  motive care ar trebui sa ne provoace  la gasirea de solutii  pentru Legea Copyright-ului  .  Eu unul nu sunt in masura sa  dau  sfaturi  dar cred si sunt incredintat ca , prin bunavointa  si  cu  ajutorul Domnului  se pot gasi  solutii .  Sunt constient  ca  nu toti  au posibilitatea  sa tipareasca , sa  imprime  si   sa distribuie   gratuit   dar  sunt incredintat ca la  Domnul , toate lucrurile sunt cu putinta .  Din  cate  am  inteles pana acum un lucru cred ca este  clar in orice privinta : ,, nu trebuie sa adaugi sau sa scoti  ceva din  opera altuia “ .Acest principiu  cred ca este gasit si in Sfanta Scriptura  in Apocalipsa 22.18-19 . :

,,Marturisesc   oricui aude  cuvintele  proorociei  din cartea aceasta  ca , daca  va adauga  cineva ceva la ele , Dumnezeu ii va  adauga urgiile scrise in cartea aceasta.

Si daca va scoate  cineva ceva  din  cuvintele  cartii acestei  proorocii , ii va scoate Dumnezeu partea lui  de la pomul vietii  si din cetatea  sfanta , scrise in cartea aceasta “.

Cat  despre  cei ce fac  comert sau o afacere  cu  lucruri spirituale  , sa ia aminte la ce s-a intamplat negustorilor  Babilonului  :

9. Şi împăraţii pământului, care au curvit şi s-au dezmierdat în risipă cu ea, când vor vedea fumul arderii ei, o vor plânge şi o vor boci.

10. Ei vor sta departe, de frică să nu cadă în chinul ei, şi vor zice: „Vai! Vai! Babilonul, cetatea cea mare, cetatea cea tare! Într-o clipă ţi-a venit judecata!” –

11. Negustorii pământului o plâng şi o jelesc, pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa:

12. marfă de aur, de argint, de pietre scumpe, de mărgăritare, de in subţire, de purpură, de mătase şi de stacojiu; nici feluritele lor soiuri de lemn de tiin, tot felul de vase de fildeş, tot felul de vase de lemn foarte scump, de aramă, de fier şi de marmură;

13. nici scorţişoara, nici mirodeniile, nici miroznele, nici mirul, nici tămâia, nici vinul, nici untdelemnul, nici făina bună de tot, nici grâul, nici boii, nici oile, nici caii, nici căruţele, nici robii, nici sufletele oamenilor.

14. Şi roadele atât de dorite sufletului tău s-au dus de la tine. Toate lucrurile alese, strălucite sunt pierdute pentru tine şi nu le vei mai găsi.

15. Cei ce fac negoţ cu aceste lucruri, care s-au îmbogăţit de pe urma ei, vor sta departe de ea, de frica chinului ei. Vor plânge, se vor tângui

16. şi vor zice: „Vai! Vai! Cetatea cea mare, care era îmbrăcată cu in foarte subţire, cu purpură şi cu stacojiu, care era împodobită cu aur, cu pietre scumpe şi cu mărgăritare!

17. Atâtea bogăţii într-un ceas s-au prăpădit!” – Şi toţi cârmacii, toţi cei ce merg cu corabia pe mare, marinarii şi toţi cei ce câştigă din mare stăteau departe;

18. şi, când au văzut fumul arderii ei, strigau: „Care cetate era ca cetatea cea mare?”

19. Şi îşi aruncau ţărână în cap, plângeau, se tânguiau, ţipau şi ziceau: „Vai! Vai! Cetatea cea mare, al cărei belşug de scumpeturi a îmbogăţit pe toţi cei ce aveau corăbii pe mare, într-o clipă a fost prefăcută într-un pustiu!”

 

 

 

 

Reclame

One response

 1. Şalom!

  Subiectul „copyright” promite să fie fertil…
  Inserez aici trei versete care ar putea fi luate în considerare în dezbatere:

  De aceea, iată, zice Domnul, am necaz pe proorocii care îşi ascund unul altuia cuvintele Mele.
  Ieremia, 23:30.

  Aici trebuie neapărat să fac o îndreptare: Dumitru Cornilescu a tradus eronat acest verset, inserând „a ascunde”, când, de fapt, atât în Septuaginta – versiunea după care a tradus el – cât şi în textul evreiesc, termenul era „a fura” (ganav, ebr., klepto, gr.). Citit în acest fel, implicaţiile sunt multiple şi dătătoare de fiori…

  Daţi dar Cezarului ce este al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!
  Evanghelia după Matei, 22:21b.

  …cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea.
  Epistola către romani, 13:7.

  Berakhoth!

  22 ianuarie 2012 la 12:37

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s