,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Concepte si fondatori

2 responses

 1. Shalom!
  In primul rând, trebuie să te asiguri că datele istorice pe care le scrii sunt exacte.
  În al doilea rând, orice blogger este, mai mult sau mai puțin un formator de opinii. În consecință, înainte de a scrie, trebuie să cunoști în mod intim și nemijlocit orice subiect despre care scrii și să-l fi examinat interogativ pe toate fațetele, să/ți fi pus toate întrebările posibile și să fi găsit cele mai pertinente răspunsuri.
  În legătură cu materialul de mai sus: el trebuie verificat, altfel te trezești că scrii că adunările menonite existau dinainte de a se fi născut Menno. Eu înţeleg ce scrii tu, şi anume că existau adunări „neînregimentate” religios care, după ce a apărut Menno, s-au raliat lui, dar, repet, trebuie să problematizezi şi să expui cu o claritate de cleştar, altfel ajungi nu să formezi, ci să deformezi opinii…
  Apoi, pune-ţi şi întrebări de genul: o adunare de evrei credincioşi în Mesia misionează din Ierusalim în Damasc, predică, botează, întemeiează o adunare. Damaschinii repetă procesul in alt areal geografic etc, până se ajunge in Groenlanda, în zilele noastre (zic şi eu…) Dar pe parcurs se furişează erezii, la început mai subtile, apoi tot mai grosolane, până se ajunge la un sistem teologic unde adevărul şi erezia (sau măcar eroarea) sunt amestecate. Mai este biblică şi creştină adunarea din Groenlanda, doar pentru că rădăcinile sale sunt in Ierusalim şi sunt istoriceşte atestabile? Şi mai imaginează-ţi că, din cauze obiective (frământări istorice, năvăliri, migrări etc.), din timp în timp adunările au mai şi pierdut comunicarea între ele.
  Pe la 1750 în America de Sud un om a găsit o Biblie, a citit-o, a avut naşterea din nou, a predicat-o şi, în scurt timp, au luat fiinţă vreo 20 de adunări clandestine, care trăiau biblic, dar nu erau botezaţi de cei care aveau succesiunea adevărată, că ăia huzureau în SUA şi nu le mai păsa de misiune. Să fie botezaţi de catolici ar fi fost, clar, un salt în braţele păgânismului. Ce trebuiau să facă sud-americanii?…
  Cam astea sunt întrebările care mi s-au ridicat acum, la o primă lecturare a textului. Rămâne să identifici tu mai multe întrebări şi să încerci să dai răspunsuri cât mai satisfăcătoare. Ai bibliografie solidă, „materie cenuşie” şi fraţi cu care te poţi consfătui in chestiuni de teologie şi istorie, aşadar, la lucru! Edifică-i pe credincioşi şi astupă gura proştilor!…
  Binecuvântări!

  24 noiembrie 2011 la 11:52

 2. Da fr Mircea , am cautat dupa aceste date , la diferite surse , zile in sir , daca nu sunt corecte doresc sa fiu corectat.Orice corectura este binevenita .
  Pentru adunaea de evrei mesianici care predica si boteaza , am raspuns cred eu destul de scriptural .Acesta va fi sper urmatorul articol . O sa ating si aspectul cel din al doi-lea exemplu cu americanul care este izolat si planteaza adunari.
  Har si pace !

  25 noiembrie 2011 la 11:42

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.