,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Pedobaptist sau antipedobaptist ?

Pedobaptist  sau  antipedobaptist ?

 

 

De  Aurel  Munteanu – 19 Iulie 2011

 

In ultimul timp , la noi in tara a devenit o moda , ca pocaitii ,sa importe cam tot ce vine de peste ocean. De la scenete , evanghelizari de marketing , pana la dansuri carismatice , ras  sfant si  ,,odihna in duhul “ . Pe langa toate acestea (parca nu ar fi fost de ajuns ) au mai adoptat si botezul odraslelor de 13 , 14, si chiar 15 ani.

Acum noua ani , la baptistii de cult , am asistat la un program in care un copil american , de vre-o 8 anisori s-a ridicat la indemnul conducatorului de grup sa depuna marturie cum Domnul l-a cercetat cu trei ani in urma  si l-a mantuit dupa ce auzise o povestioara din biblie. Cativa membri mai in varsta  din sala , au inceput sa vocifereze dar ,  au fost repede lamuriti ca totul se petrece in context american  unde este cu totul o alta cultura si unde oamenii sunt liberi  si   au cu totul o  alta viziune asupra Scripturii , nu ca noi care am trait atatia ani in comunism. Totul s-a trecut cu vederea si s-a uitat repede pentru ca acel grup trebuia sa devina sponsorul principal al bisericii din loc. Nu credeam ca si romanii nostrii o sa adopte prea repede o viziune apropiata de cea Americana, pentru ca , inca mai  aveau o oarecare teama de libertate si nu prea stiau ce sa faca cu ea.

Azi la douazeci si doi de ani dupa Revolutie , cand libertatea de exprimare a devenit mai mare, nu mai este nici o sfiala  sa afirmi ca ai membrii, de 13-15 ani in biserica  si ca  cel tanar este numarat impreuna cu cel batran , pentru ca n-ati auzit ca ,, perii albi, nu dau intelepciunea “ ?

Eu personal nu iti voi  da o varsta anume pentru botez, deoarece nici Scriptura nu o face insa iti pot spune ca persoana care cere botezul trebuie sa fie matura incat sa nu fie influentata din exterior.Trebuie sa fie capabila sa isi asume responsabilitati si sa poata respecta obligatiile cerute de Legea lui Cristos . Pe langa toate acestea cerinta esentiala este nasterea din nou fara de care candidatul nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.

Eu personal cred ca a boteza copiii de asemenea varste este o gresala mare , cu consecinte devastatoare pentru viitorul bisericii respective. Afirm  aceasta datorita urmatoarelor motive :

–          Nu am nici o garantie ca acesti copiii sunt nascuti din nou la o varsta asa de frageda  (regula esentiala pentru ca un candidat sa se prezinte in fata Adunarii pentru a cere membralitatea si implicit  afundarea) .

–          Majoritatea care fac acest pas asa de tineri , o fac la sugestia  sau chiar staruintele  parintilor. Ei cred  ca daca ii coopteaza in felul acesta in  sinul bisericii  , ii vor avea mereu aproape si nu vor apuca pe  cai gresite.

–          Acesti copiii sunt la varsta pubertatii cand le sta mintea la orice altceva numai la Dumnezeu nu.

–          Acesti membrii minori (unii dintre ei chiar fara buletin ) nu cred ca sunt prea constienti in ce se implica. Ei uita ,   unii nici nu stiu sau nu realizeaza  , ca intrarea intr-o Adunare Scripturala , necesita , RESPONSABILITATI SI OBLIGATII !

–          Atat acestui copil cat si celor care  ii aproba cererea de a fi membru , vreau sa le reamintesc :  ,,atata timp cat esti minor , responsabili pentru tine sunt parintii ! “

–          Problemele  se pot complica cand parintii copilului sunt impotrivitori religiei ce urmeaza a fi adoptata de copil.

–          Cine  imi poate garanta ca acesti copiii nu pot fii  santajati de parintii necredinciosi, influentati sau vulnerabili in a face vre-un compromis.

–          Atat pe plan material cat si financiar ei vor depinde mult timp  de parinti . Darurile lor de bunavoie au pe un altul ca administrator si atata timp cat nu ai o sursa proprie de venit , nu poti da cu toata inima si nici nu poti  simti din plin bucuria darniciei.

–          Intr-o Adunare Nou Testamentala toti membrii sunt egali si toti (exceptie facand cei pusi sub disciplina) au dreptul la vot. Ce  decizii crezi tu ca vor lua acesti copiii , pot ei lua  decizii pentru institutia  Dumnezeului cel Prea Inalt ? Sa fim seriosi ….. . Chiar noi care le suntem parinti  de multe ori stam in cumpana in anumite situatii si de multe ori am luat decizii care ni s-au parut bune  pe moment , ca mai apoi sa realizam ca nu erau conforme cu voia Domnului. Ei abia daca pot  lua decizii in ceea ce ii priveste , dar sa ia pentru mine sau pentru Adunare. Adunarea nu este  o gradinita sau locul de joaca de pe maidan si nici chiar personajele din lumea virtuala a jocurilor de internet. Ea este  ,, stalpul si temelia adevarului atat pentru noi cat si pentru urmasii nostrii “ si asa trebuie sa ramana ! Cred  ca este mult mai  intelept pentru ei sa asculte de Solomon cand a zis : ,, Păzeşte-ţi piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu şi apropie-te mai bine să asculţi decât să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.”

–          Efectul devastator  al primirii acestor membrii in biserica va fi cand  acestia vor fi numeric superiori si vor avea un cuvant de spus . Persoane imature din punct de vedere atat fizic cat si spiritual nu pot lua decat decizii  firesti . Si oare care parinti sau bunici nu ar da curs dorintelor si cererilor  , noilor ,, ingerasi’’ convertiti? Cati oare pot sa ramana  insensibili? Nici  unul .

 

Obiectii  aduse  pozitiei  pe care o sustin :

–           ,,  Daca  candidatul crede  noi il botezam “– aceasta este cea mai des afirmatie intalnita in acest caz. ,,Ce  stii tu ca este in inima lui ; nu scrie ca gura vorbeste din prisosul inimii  ? ” Daca el crede cine ma impiedica sa  il botez? Da , si eu cred asta dar , acest verset trebuie aplicat in contextul si in parametrii trasati de Noul Legamant. Scriptura spune :  ,,  Dar când au crezut pe Filip, care propovăduia Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu şi a Numelui lui Isus Hristos, au fost botezaţi, atât bărbaţi cât şi femei. –F.A. 8.12. ’’ Erau barbati si femei nu ca in cazul tau: copiii . Erau persoane mature si constiente in  ce credeau si in ce situatii puteau fi implicate daca nu se supuneau mai marilor vremii . Cat despre credinta marturisita , da, o pot face mai ales daca traiesc intr-un mediu religios. Ei pot fi foarte religiosi dar inca fara Duhul . Pot intelege unele lucruri  mental dar ramanand ,, fierbinti la buze si reci la inima”.

–          ,,O baza biblica “ am primit de la un cumnat de al meu   dupa ce l-am intrebat – ,, de ce pastorul tau  boteaza copiii “ . Ei sustin ca  intaritura pasajul din Luca 2 .41- 52. , unde spune ca baiatul – Isus predica in Templu . In conceptia lor , conform acestui pasaj , orice baiat sau fata de la 12 ani in sus , poate fi botezat si poate fi implicat in treburile bisericii.  Eu personal nu cred ca are nimic a face acest pasaj petrecut  in anexele Templului , unde Domnul Isus asculta si punea intrebari . El era singurul in masura sa isi  cerceteze atat Casa , cat  si  pe robii Tatalui Sau . Cat  despre botez , el a mai  asteptat vre-o 18 ani pana a I se administra. Dar care dintre baietii si fetele de azi ar indrazni sa stea alaturi de Fiul Imparatului  si  sa se  compare cu El? El , caruia Tatal i-a dat Duhul fara masura? Trebuie dar putina smerenie si bun simt ca sa dam un raspuns cat de cat intelept.

–          ,,Daca nu facem ,,ceva” in privinta lor , ii pierdem si se duc in lume “ .  Imi place responsabilitatea de care incerci sa dai dovada dar, premiza aceasta de la care pleci , este una gresita din start , deoarece scopul in sine este unul gresit .Nu frica de lume si protectia bisericii trebuie sa fie motivele de a cere sa fie membru , un candidat. Nasterea din nou (invierea din morti) , o viata schimbata radical, o marturie buna in fata semenilor si  inaintea fratilor, trebuie sa fie motivele pentru care  ceri sa primesti botezul si  sa fii adaugat intr-o Adunare  .  Protectia individului trebuie lasata in Mana Domnului. Nu la voia intamplarii s-a spus : ,, Degeaba pazesc strajerii o cetate daca nu o pazeste Domnul” .

 

 

Sfat pentru acesti copiii :

 

Vremurile ,  sunt destul de grele si Scriptura le anunta si mai grele odata ce se apropie , venirea Domnului .

Voi suntei inca neincercati si nu aveti experienta vietii . M-asi bucura sa invatati din greselile noastre dar ma tem ca nu veti pricepe nimic pana voi insiva nu le veti experimenta. Nu vreau sa credeti ca acest articol l-am scris  impotriva voastra din ura sau sa va descurajez de a va apropia de lucrurile sfinte. Din contra  doresc mult sa va constientizez si  sa va fac responsabili de lucruri despre care cred ca ,  inca nu sunteti pregatiti pentru ele. Nu cred ca v-ar face place  sa va bagati in ceva , ca mai  apoi  peste cativa ani  cand incepeti sa ganditi singuri , sa regretati. Cu Dumnezeu nu este de joaca si ,,oare  cine ar indrazni sa se apropie de Mine , fara sa  il fi chemat Eu ? ‘’ intreba odata Domnul printr-unul din profeti.

Cred ca nu este nici o cadere din har  daca , mai astepti cativa ani . O sa te mai maturizezi , o sa incepi sa vezi viata cu alti ochi , o sa iei decizii care daca le iei gresite, o sa te marcheze  pe tot restul vietii . Acum  daca gresesti sau iei decizii neintelepte, dai vina pe parinti poate , deoarece  legal ei sunt responsabili pentru tine.

Daca o faci constrains de parinti spune-le ca mantuirea daca o ai nu se pierde .Este un lucru garantat de Domnul deoarece cine este nascut dintr-o samanta care nu va putrezi, omul acela nu poate sa moara. Mai poti astepta cativa ani in care poti da dovada de pocainta  si sfintenie si apoi sa faci dovada unui cuget curat.

Daca faci botezul ,pentru a fi un candidat  mai cu vaza  la liceul teologic sau seminarul  pe care vrei sa  il urmezi , este treaba ta. O viata  usoara si o profesie spirituala  nu fac casa buna niciodata .

Nu uita te rog o regula de care trebuie sa  tii  cont pe tot parcursul vietii bisericesti : intrarea intr-o Adunare Scripturala , necesita , RESPONSABILITATI SI OBLIGATII !

Esti tu pregatit  pentru acestea? Le poti face fata cu brio asa incat sa ajuti la cresterea fiecarui madular  pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos ?

Gandeste – te la toate acestea te rog , inainte de a face vre-un pas . Stai stramb si judeca drept. Intreba pe Domnul, posteste ,  roaga-te si  cere-o   si parintilor tai care sunt mai responsabili inaintea Domnului decat  tine  in acest moment al vietii tale.

Domnul  sa iti de-a har si lumina Sa.

 

Anunțuri

2 responses

 1. Este foarte clar spus, intr-adevar cine are urechi de auzit sa auda, ce greseala ca lumea cu standardele ei a inundat societatea religioasa „cantitatea este importanta ….calitatea…hmmm”
  Domnul ochilor si urechilor sa spuna din nou : אפתח,ἐφφαθά deschidete !
  Cred ca un om care sta stramb nu poate judeca drept ,aceasta zicala nu se potriveste in subiectul dezbatut de tine ,care este foarte bun si biblic si actual.
  Fi binecuvantat cu toata casa ta !

  5 August 2011 la 16:27

 2. Se importa erori si chiar erezii din SUA si din alte parti pentru ca baptistii români, in general, nu sunt cu adevarat discipolizati in Sfintele Scripturi. Pentru ei gandesc unii teologi americani, mai mult sau mai putin la moda. …Ca doar nu e vorba despre faptul ca românii au cedat banilor si influentei imperialismului teologic american, nu-i asa?…
  O teologie biblica neaosa nu exista in Romania. Beniamin Faragau incearca sa elaboreze un sistem teologic autohton, fidel perspectivei sale teologice (si, desigur, incorsetat de canoanele confesionale), dar inertia sistemului este imposibil de biruit.
  Din pdv meu, ar fi deosebit de util si de inviorator dacă baptistii istorici si-ar inmulti numarul conferintelor si ar gasi alte modalitati de a deveni vizibili si audibili.
  Berakhot/ Binecuvantari!

  8 Septembrie 2011 la 12:04

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s