,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Rezolvarea conflictului intre doua persoane – Mat 18.15-17.

Rezolvarea  conflictului intre doua persoane

                                                                      Mat 18.15-17.

 

 

De Aurel Munteanu 29 Iunie 2011

Mat 18.15-17.

15 Dacă fratele tău păcătuieşte (împotriva ta), du-te şi mustră-l doar între tine şi el. Dacă te ascultă, l-ai câştigat pe fratele tău.

16 Dar dacă nu te ascultă, mai ia cu tine una sau două persoane, pentru ca „orice vorbă să fie susţinută pe baza mărturiei a doi sau trei martori”.

17 Dacă nici de ei nu vrea să asculte, spune acest lucru bisericii5. Dar dacă nici de Biserică nu vrea să asculte, atunci să fie pentru tine ca unul dintre neamuri şi ca un colector de taxe.

 

Pe parcursul vietii de credinta , in  scurta calatorie care o avem pe acest pamant , o sa avem si neplacuta ocazie de a pune in aplicare textul de mai sus . De preferinta este sa umblam cat mai atenti cu piciorul pe acest pamant si sa nu ,, calcam pe nimeni pe bataturi “ , dar datorita imperfectiunii noastre si inclinatiei pe care o avem  catre  pacat, cu siguranta o sa trecem si pe la capitolul acesta.

Recunosc si stiu din  proprie experienta ,  ca este mai usor sa iert cand eu  gresesc fata de cineva si este mai greu sa iert cand imi greseste cineva. Daca gresim unul altuia si cu siguranta ca o vom face-o , in Scriptura ,  avem data de Cristos Domnul si posibilitatea de  a ne rezolva problema , de a ne reabilita atat fata de frati cat si de Domnul.

Pentru a vedea mai clar procedeul, asi vrea sa privim la succesiunea  de  pasi  gasiti in Scriptura:

 

Pasul 1. ,,du-te şi mustră-l doar între tine şi el”

 

Daca cineva  pacatuieste impotriva ta ,este indicat ca  pacatul sa ramana doar intre tine si el. Acest inceput de conflict trebuie rezolvat in liniste si  dragoste.Tu cel ofensat trebuie sa ai initiativa in medierea si rezolvarea conflictului , trebuie sa folosesti toate mijloacele pasnice si de bun simt pentru ati atinge scopul propus. Preferabil este ca Domnul sa iti incununeze cu success reusita de la acest prim pas .Amaraciunea sa se risipeasca ca norul de dimineata si tu sa inalti cantari de bucurie ,  pentru ca ai castigat pe fratele tau .

Este interzisa barfa, critica,cartirea sau urarea ofensatorului.Nerezolvarea problemei aduce si atrage dupa sine pacate nedorite .

 

Pasul 2. ,,dar dacă nu te ascultă, mai ia cu tine una sau două persoane “

 

Daca Pasul 1 , nu are nici un efect, Scriptura ne indica pe urmatorul . De preferinta nu ar trebui sa se ajunga la acest al doi-lea pas . Trebuie   post , rugaciune si perseverenta in a rezolva Pasul 1.

Scriptura spune: mai ia cu tine, una sau doua persoane , prezinta-le cauza si incercati sa rezolvati conflictul. Acest pas este dupa modelul prezentat in V.T. : ,, Orice marturie sa fie primita pe baza a doi sau trei martori’’.

Acestia trebuie alesi cu grija, nu trebuie sa fie dintre  ,,filisteni” si trebuie sa fie persoane  de incredere , nu barfitori sau clevetitori . Rolul lor ar trebui sa fie acela de a media conflictul , de a stinge resentimentele si de a aduce pacea intre cei doi.

Durata medierii , conflictului poate fi de la cateva minute pana la cateva zile , in functie de incapatanarea ofensatorului si marimea ofensei . Pe tot acest parcurs , martorii trebuie sa arate  maturitate in decizie si nepartinire  . Daca nici cei doi martori nu au sort de izbanda, la rezolvarea conflictului, se va trece la Pasul 3.

 

Pasul 3  ,,daca  nici de ei nu vrea să asculte, spune acest lucru bisericii “

 

Cel ofensat trebuie sa vina cu problema  ce a generat conflictul , in fata Adunarii (intregii Adunari).

Abia la acest cel de al trei-lea pas ai voie sa faci pacatul public. In prima faza , il stiai doar tu si ofensatorul , in cea de-a doua, voi doi si unul sau doi martori, apoi acum in cea de a treia faza pacatul trebuie sa devina public.El trebuie cunoscut de toti membrii. Acum problema voastra ii, intineaza pe toti , este judecata de toti. Adunarea este instant finala, ea trebuie sa dea hotararea.

Dupa ce ofensatorul canatareste bine decizia Adunarii , ii ranan doua optiuni:

–          Se pocaieste si revine la sentimente mai bune , fata de fratele sau, reinodandu-si astfel partasia cu Dumnezeu;

–          Trece in ochii fratelui sau, ca unul care ingroase randurile paganilor si vamesilor.

 

Totusi in gandirea mea, cel ofensat daca intr-adevar cunoaste harul, trebuie si el sa ierte aproapelui  vina.  Sa il iubeasca asa cun a facut-o Cristos cu el si asta pe cand inca el ,Ii era vrasmasi.

 

 

Practici contemporane aplicate in rezolvarea acestui conflict:

–          Daca unul a pacatuit impotriva ta,acesta este ultimul care afla . Intai afla  ,, cei ce trebuiau sa afle  la urma’’  apoi cel vizat de Scriptura. Pasul acesta gresit da frau la critici , barfe si multe clevetiri.Este facut de un ofensat imatur sau de unul cu ,,bune intentii “. Aceasta constituie o mare gresala deoarece in loc sa stingi un focar intre doua persoane, aprinzi taciuni in inimile altora.

–          Daca unul pacatuieste impotriva ta , te duci direct la ,, comitet “ sa il denunti . ,,Aranjandu-l in felul acesta “ speri la o rezolvare discreta si rapida . Aceasta  rezolvare a conflictului nu este nici pe departe scripturala , deoarece Biblia nu vorbeste nimic despre acest grup de ,,clerici ” ca fiind  instanta suprema .Scriptural aceasta forma de ,,nicolaitism’’ (stapani peste mostenirea Domnului <Adunarea>) nici nu ar trebui sa existe! Fie ca este ,,comitet” , ,,sfat de batrani’’ sau ,,mai marii Adunarii “ nu au nici un cuvant de spus in aceasta chestiune atata timp cat Scriptura nu ii baga in seama.  Ea pur si simplu nu ii recunoaste si nici nu ii recomnada ca fiind aceia care trebuie sa rezolve problema intre doi frati. Scriptura spune : ,,  du-te şi mustră-l doar între tine şi el”  apoi  ,, dar dacă nu te ascultă, mai ia cu tine una sau două persoane “ si intr-un final ,, dacă nici de ei nu vrea să asculte, spune acest lucru bisericii “ .

Pasi simpli si de bun simt. Acesti pasi sunt prescriptiile lui Isus Cristos ,sunt ,,Lege si marturie”.

 

–          Daca unul  a pacatuit impotriva ta , dute si spune-l pastorului si cu asta ai rezolvat problema.Acest indemn este dat de foarte multi in ziua de azi. ,,Pastorul face cat  toata Adunarea la un loc” si el este cel mai in masura sa te ajute. In acest aspect  amintesteti te rog ca ai trecut peste toti pasii dati in Scriptura . Necontestand, intelepciunea si  buna credinta de care ar trebui sa dea dovada, cred ca el ,  ar trebui sa fie ultimul care sa  afle despre conflictul vostru .      Parca nu ar avea si asa destule probleme si responsabilitati in slujba in care este pus. Adu-ti aminte de Evrei 13.17. : ,, Ascultaţi de mai marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos.”

Concluzii :

 

Pasii sunt simplii si la indemana oricui . Urmandu-I ad-litteram urmezi indemnurile lui Cristos  si  Il onorezi ascultandu-L. Daca ti-ar cere ceva mai greu nu L-ai asculta ? Ba da, cred ca ai face tot ce ti-ar cere. Cu atat mai mult cand te roaga:  ,,  du-te şi mustră-l doar între tine şi el”  apoi  ,, dar dacă nu te ascultă, mai ia cu tine una sau două persoane “ si intr-un final ,, dacă nici de ei nu vrea să asculte, spune acest lucru bisericii “ .

Daca Il iubesti vei  asculta de  poruncile lui , daca cauti alte cai care crezi ca sunt mai bune si mai practice – fooseste-le  dar sa stii ca El nu le-a incuvintat.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.