,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Primii Imparati ai lui Israel

Primii Imparati ai lui Israel

 

 

 

 

De Aurel Munteanu

 

 

 

Zilele trecute  am primit o intrebare , de la un frate in Domnul  la care cu rusine , marturisesc ca am raspuns gresit. Intrebarea suna  cam asa :

 

«  Care este primul Imparat al lui Israel , pe care il da Scriptura ? »

 

Eu  am raspuns : Saul  este primul Imparat al lui Israel pe care il da Sfanta Scriptura .

 

Fratele Petrica a spus :  « Nu – mai studiaza , nu  Saul este primul. »

 

Asa  ca , am pus din nou mana pe Scriptura , si am inceput  sa o citesc de la inceput mai cu atentie. Aseara  am gasit raspunsul si m-am pocait de eroarea in care ma aflam .

 

Primul Imparat al lui Israel pe care il da Scriptura  este : Moise .

 

Deuteronom 33.4-5.

Deut. 33.4.  Moise ne-a dat Legea, moştenirea adunării lui Iacov.

Deut. 33.5 . El era împărat în Israel, când se adunau căpeteniile poporului şi seminţiile lui Israel .

 

Cel de al doi-lea Imparat in Israel pe care Scriptura il da este : Abimelec.

 

Judecatori 9.6,16,18.

 

Judecatorii 9:6 Toţi locuitorii din Sihem şi toată casa lui Milo s-au strâns laolaltă şi au venit de au făcut împărat pe Abimelec, lângă stejarul sădit în Sihem.
Judecatorii 9:16 Acum, oare cu adevărat şi cu toată curăţia aţi lucrat voi, făcând împărat pe Abimelec? Aţi arătat voi bunăvoinţă faţă de Ierubaal şi de casa lui? V-aţi purtat voi oare cu el potrivit cu slujba pe care v-a făcut-o?
Judecatorii 9:18 şi voi v-aţi ridicat împotriva casei tatălui meu, i-aţi ucis fiii, şaptezeci de oameni, pe aceeaşi piatră, şi aţi făcut împărat peste locuitorii din Sihem pe Abimelec, fiul roabei lui, pentru că este fratele vostru.

 

Cel de al trei-lea Impart , al lui Israel pe care eu (si multi altii ) , il socotem ca fiind primul , este : Saul fiul lui Chis  din Ghibea lui Beniamin.

 

1Samuel 10.24.

 

1 Samuel 10:24 Samuel a zis întregului popor: „Vedeţi pe cel pe care l-a ales Domnul? Nu este nimeni în tot poporul care să fie ca el.” Şi tot poporul a strigat: „Trăiască împăratul!”

 

Adevarul este ca din traditie am fost invatat  ca Saul  a fost primul Imparat , apoi David, Solomon, Roboam si ceilalti. Am primit fara sa cercetez eu insumi  …… si am primit  un neadevar , pe care si eu l-am dat mai departe la altii ,ca fiind bun .

 

Ca si concluzie nu primiti nimic de la nimeni ca fiind bun , pana nu cercetati voi insiva.

Asigurati-va ca este adevar si apoi dati-l mai departe . « Este pacat sa raspandim zvonuri neadevarate, in Israel » chiar daca o facem din nestiinta sau din ignoranta.

 

Sa de-a Domnul sa avem mereu atitudinea bereenilor  si cand ne vedem gresti , sa ne schimbam gandirea  dupa mila si harul  care ne-a fost dat in Cristos Isus Domnul.

 

Reclame

5 responses

 1. Pingback: Care a fost primul imparat in Israel?! « Insula Ekklesia –un blog crestin pentru toate varstele

 2. SAMUEL

  CITESTE MAI BINE VERSETELE DEMAI SUS SI AI SA VEZI CA IN DEUT: 33.5 NU SE REFERA LA MOISE ….. EL ADICA DUMNEZEU A FOST IMPARAT IN ISRAEL. CITESTE VES.2,3 .

  26 aprilie 2012 la 22:31

  • Adi

   Sunt de accord cu ceea ce spui, deoarce israeliti nu au strigat „traiasca imparatul” decat cand Saul a fost pus ca imparat peste Israel. Apoi Moise nu a intrat in Canaan (Israel) iar apoi Abimelec a fost pus doar de locuitorii din Sihem si casa lui Milo. Asta inseamna ca tot Israel-ul a fost de accord sa il puna ca imparat?

   19 noiembrie 2012 la 20:55

 3. Trad . GBV – 2 – Buc.2001
  Moise* ne-a poruncit o lege, moştenirea** adunării lui Iacov.
  Şi el era Impărat* in Ieşurun** cand se adunau impreună capii poporului şi seminţiile lui Israel.

  Trad NTR
  4 Moise ne-a dat Legea, moştenirea adunării lui Iacov. 5 El era Rege peste Ieşurun3 când se adunau conducătorii poporului împreună cu seminţiile lui Israel.

  Trad Nitulescu – 1873
  Moisi ne-a dat legea , mostenirea adunarii lui Iacob .
  Si el era rege in Iesurun , cand se adunau capii poporului , Cu semintiile lui Israel.

  Interlinear ebraic – grec- englez : http://biblos.com/deuteronomy/33-5.htm
  יִשְׂרָאֵֽל׃ שִׁבְטֵ֥י יַ֖חַד עָ֔ם רָ֣אשֵׁי בְּהִתְאַסֵּף֙ מֶ֑לֶךְ בִישֻׁר֖וּן וַיְהִ֥י 5
  5 Become Jeshurun was king were gathered the heads of the people together the tribes of Israel

  21 noiembrie 2012 la 11:24

 4. Frate Samuel si frate Adi – multumesc pt comentarii . Intrebarea in articol era « Care este primul Imparat al lui Israel , pe care il da Scriptura ? » Ideea era sa caut despre cine se spunea ca era rege ( Cornilescu traduce cu imparat ) . In adevar primul despre care se spune este Moise. Dar nu a fost rege oficial . Abimelec , era pus de niste razvratiti peste o cetate si nu peste toate cele 12 triburi . Interesant este ca Ghedeon a fost rugat sa le fie rege dar el a refuzat spunand ca Domnul este Regele lor . Numele Abimelec inseamna – tatal meu este melek ( rege ) . Oarecum punand asemenea nume unui fiu al sau isi arata sentimentele firii pamantesti – ravna pt o functie inalta . Dar nici Ghedeo si nici Abimelec nu a fost rege .
  In Deut . 17.14- 20. Moise le da lege cu privire la regele pe care il vor avea. Textul spune dupa ce vei intra in tara pe care ti-o da Domnul … si veti zice … vrem sa avem un rege … . Deci se exprima la viitor . Moise nu a intrat in Tara promisa , si nu a avut un succesor la coroana . Deci Saul a fost primul incoronat dupa lege fiind ales de Domnul . Si aceasta era un lucru ca al paganilor . ei trebuiau sa aibe pe Yahweh ca rege.

  21 noiembrie 2012 la 11:42

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s