,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

Principii Baptiste ,de azi si de ieri….

Principii Baptiste ,de azi si de ieri….

De Aurel Munteanu -14 Aprilie 2010

Pentru a nu fi confundati si pentru a avea o identitate Baptista , bine definita expunem cateva din principiile de seama ce ne caracterizeaza .Iata doar cateva dintre ele :

– Marturisim ca odata cu venirea pe scena a lui Ioan Botezatorul se pune capat dispensatiei Legii Mozaice si se incepe vestirea Evangheliei lui Dumnezeu.El a fost singura persoana de sub ceruri nebotezata ,care a avut autoritate directa (autoritate prin care nu putea delega alte persoane pentru a administa botezul) de la Dumnezeu pentru a boteza.

– Noi sustinem ca botezul scriptural a inceput cu Ioan Botezatorul si afost continuat de ucenici sub autoritatea Domnului Isus Cristos prin Biserica.

-Credem ca biserica a fost fondata de Intemeietorul ei Domnul Isus Cristos cu cativa ani inainte de Cincizecimea evreiasca din F.A. cap.2.Primii ei membrii au fost Andrei,Simon Petru,Filip,Natanael ,impreuna cu ceilalti apostoli.

-In Biserica primim doar barbati si femei (nu si copiii ) nascuti din nou ,care dau dovada de credinta si fapte vrednice de o minte schimbata.

-Poarta de intrare in adunarea noastra este botezul practicat doar prin afundare si ca urmare ucenicul proaspat primit este socotit la numarul celorlalti si primit la frangerea painii.

-Elementul in care afundam o singura data candidatul este apa ;la Cina folosim :vinul si azima (elemente ce nu contin drojdie).

-Domnul Isus Cristos este singurul care a dat legi si instructiuni cu privire la modelul de biserica dorit .Noi astazi nu avem dreptul de a aduce sau inventa noi principii .Biserica trebuie sa fie executanta nu legislativa.

-Noi marturisim doar conceptul de biserica locala si vizibila al carei Cap este Isus Cristos, facand diferenta clara intre :biserica,familie si Imparatia lui Dumnezeu.

-Credinta si practica noastra trebuie sa fie bazata doar pe Scriptura .Traditiile, descoperirile ,visele, vedeniile si decretele conciliilor ecumenice trebuie respinse ca si adaugiri la cuvantul lui Dumnezeu si lepadate ca standard al adevarului.

-Nu avem si nu tinem ‘ sarbatori crestine’ precum Craciun,Pasti, Inaltare,Rusalii, Sarbatoarea Roadelor sau vre-una din serbarile populare sau campenesti.Nu practicam spalarea picioarelor,binecuvantarea sau dedicarea copiilor.Avem doar doua randuieli comemorative: in amintirea mortii , ingroparii si invierii Domnului Isus -Frangerea painii ; botezul privit ca o identificare cu moartea ,ingroparea si invierea Mantuitorului.Acestea nu sunt sacramente (nu maintuiesc si nu dau har nimanui).

-Avem doar doua feluri de slujitorii:prezbiteri(episcopi sau pastori) si diaconi.Slujbe limitate doar la barbati.

-Respingem orice forma de dictatura a pastorului,comitetului,uniunilor , comunnitatilor si aliantelor ecumenice nationale sau mondiale .

-Biserica noastra este una de tip congregational, adica hotararile sunt luate de membrii adunarii prin vot , cu ridicare de mana,si cele doua categorii de slujitori le duc la indeplinire , in functie de specificul darului de slujire pe care il au.

-Noi sustinem o separare totala in ceea ce priveste biserica si statul,din acest motiv mai suntem numiti si baptisti independenti.Suntem impotriva ideii de colaborare a bisericii cu statul si implicarii politicului in treburile Imparatiei lui Cristos.

-Noi ca baptisti am militat intotdeauna pentru libertatea de constinta si nu am persecutat pe nimeni care aveau alte puncte de vedere.Niciodata nu am acceptat ca sa ni se impuna o doctrina sau un crez si din aceasta cauza ni s-au aprins ruguri si au curs rauri de sange.Atat catolicii, ortodoxii cat si protestantii au incercat in felul acesta sa ne ‘evanghelizeze’.

-Printre baptistii mai suntem polecriti si catalogati ca si ‘calvinisti’ datorita marturisirii doctrinelor harului gasite sub denumirea teologica de ‘Cele cinci puncte ale calvinismului’.

-Consideram ca odata luminati de Domnul, suntem datori si in acelasi timp constransi de dragostea lui Dumnezeu sa mergem sa spunem si altora despre mantuirea in Cristos Domnul.De aici ideea :FIECARE BAPTIST UN MISIONAR.

-Evanghelizam predicand ,de la om la om, de ori de cate ori avem ocazia sau distribuim predici tiparite .Suntem impotriva ‘evanghelizarii de marketing’ ,a iesirii in fata, a predarii,rostirii rugaciunii pacatosului,sau a altor manipulari psihologice a maselor.Condamnam evanghelizarea umanista de tip arminian care lasa in seama liberului albitru decizia mantuirii si nu in mainile unui Dumnezeu Suveran.

-Sustinem conceptul potrivit caruia a existat si inca mai exista o succesiune de Biserici Nou Testamentale din timpul Domnului Isus ,care au strabatut veacurile cu aceeasi origine ,doctrina si practica .Acest ciclu de Biserici va lua sfarsit la rapire din lipsa de personal autorizat de a mai continua lucrarea.

-Marturisim ca la inceput au existat doar Biserici autentice dar in timp unele au cazut in apostazie si in jurul anilor 320 au fost stranse de imparatul Romei – Constantin si au format Biserica Catolica (Universala).Ramasita de biserici care nu li s-au alaturat au fost in continuare persecutati si acum avea doi dusmani:statul si Biserica Catolica.In jurul anilor 1450 si dupa aceea, au inceput sa iasa din sanul Bisericii Catolice –Protestantii :Luteranii Anglicanii,urmasii lui Calvin , Swingli, etc.Biserica Domnului a mers in paralel cu aceste biserici care au continuat sa o persecute.Ei le identificau ca si Curva cea Mare si ficele ei protestante.

-Noi nu recunoastem pe John Smyth ca intemeietor al miscarii baptiste deoarece baptistii, au existat cu mult inainte de el .Urmasii nostrii au purtat diferite denumiri de-a lungul secolelor precum:montanisti,novatieni,donatisti,paulucieni,waldenzi,albigenzi,fiind in general cunoscuti sub denumirea de anabaptisti deoarece ii rebotezau pe toti care vroiau sa li se alature , pe motiv ca au fost botezati de o autoritate improprie.

-Acesta este motivul pentru care si noi astazi nu primim membrii de la toate aceste denominatii (catolice-ramura de rasarit cat si cea de apus, protestante ,neoprotestante cu sciziunile lor ) pana nu sunt cercetati doctrinar,ucenicizati si botezati corect.

-Marturisim ca printre membrii acestor denominatii sunt oameni nascuti din nou prin mila si harul lui Dumnezeu .Cei mai multi dintre ei ne acuza ca ii catalogam ca ne mantuiti deoarece ei leaga mantuirea de validitatea botezului.Ei nu inteleg si nu fac dinstinctia intre doua lucruri total diferite :mantuirea care este doar in Cristos Domnul si slujirea intr-o Biserica Scripturala.

-Nu in ultimul rand afirmam 😮 biserica baptista poate sa moara chiar daca membrii ei traiesc fizic .Datorita nevegherii erorilor doctrinare, liberalismului, compromisului, ecumenismului ,si al altor factori Domnul Isus isi poate retrage prezenta si lua ‘sfesnicul’ ca apoi deasupra usii sa Ii lase scris :’I-Cabod’.

La noi in tara dorim sa fim in primul rand o pozitie Baptista istorica ,solid ancorata in Scriptura ,care sa fie o alternativa la pozitia Baptistilor oficiali din Uniune cat si a celor ce se numesc Baptisti Reformati Independenti.Dorim sa chemam la o intoarcere la Scriptura,,origini,doctrina si practica sanatoasa asa cum au avut-o cei numiti ‘pionierii baptismului modern’ : Gerhard von Oncken , Mihai Cornea si cei ce au urmat dupa ei.De ce ma intorc la ei? Pentru ca este important si interesant pentru Baptistii români din moment ce un Baptist american numit Sears a fost acela care i-a botezat pe Gerhard von Oncken si adepþii sãi organizadu-i într-o Bisericã Baptistã. În ziua urmãtoare, noua Bisericã l-a ales pe Oncken ca pãstor al lor. A fost acelasi Oncken cãruia Dumnezeu i-a dat putere sã aducã din nou Evanghelia în România la ceea ce se numeste acum miscarea Batistã modernã ( vezi Evenimente importante din istoria baptistilor de Pugh Curtis) .

Vreau ca acest articol sa provoace pe baptistii organizati la o cat mai mare aprofundare a principiilor Scripturii, o cat mai buna cunoastere a originii pe care au marturisit-o inaintasii lor si nu in ultimul rand la o comparatie intre ei , cei de astazi si baptistii ultimelor doua secole.
Dece provoc la cunoasterea identitatii ? Pentru ca numai in ultimii 50 de ani Uniunea Baptista a schimbat pozitia lor cu privire la originea pe care au avut-o.Prima spunea ca ei sunt singurii care nu au un intemeietor uman, ci Intemeietorul lor este insusi Isus Domnul,si au strabatut veacurile sub diferite denumiri ca : montanisti,novatieni,donatisti,paulucieni,waldenzi,albigenzi,fiind in general cunoscuti sub denumirea de anabaptisti.
A doua pozitie adoptata ,dupa patrunderea liberalismului printre seminaristii de la Institutul Teologic Bucuresti ,in perioada comunista,, a fost aceea ca : se trag din anabaptisti elvetieni in frunte cu Conrad Grebel si au aparut odata cu reforma ; iar ultima pozitie adoptata in era lui Otniel Bunaciu , pentru a fi la unison cu ceilalti baptisti din Miscarea Ecumenica,– baptistii sunt intemeiati de John Smyth in 1609 , in Amsterdam – Olanda , sarbatorind anul trecut cea de-a 400 –a aniversare.

Anunțuri

3 responses

 1. http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/67400/Baptista-dezvirginata-in-direct-la-Nora-pt-Mama/

  Domnilor baptisti, video pamfletul incriminat e o simpla ironie la adresa plictisitoarei propagande baptiste. Prea va laudati la ortodocsi cu sfintenia voastra. Faceati tumbe imbracati cu tricouri inscriptionate cu sloganul “Pasiune pentru puritate”. Poftim, v-am aratat o mostra de puritate pasionala. Motivul pentru care am introdus in minunatul video pamflet pe domnul Obeada glasuind despre baptism, se regaseste in nevoia de a preciza cine sunt baptistii, asa ca am apelat la inteleptele vorbe ale domniei sale.

  Cat despre personajele care chiuiau si dansau in biserica, precizam ca sunt niste americani ce fac parte din cultul Bapticostal. In conformitate cu propaganda neoprotestanta, precum ca nu conteaza denominatiunea, si ca toti neoprotestantii sunt crestini, ne-am gandit ca nu e nici o problema daca introducem in poveste pe fratii domniilor voastre, adica pe bapticostali.

  Precizam ca acesti bapticostalii sunt un fel de “Strajerii” de la noi. Se stie ca intre baptistii, bapticostali si strajeri, e o legatura tainica ce transcede religia, e o chestiune de credinta. Din pacate nu am gasit imagini explicite cu strajerii, asa ca am apelat la cele cu bapticostalii. Nu consideram ca am gresit cu ceva, video pamfletul nostru se distinge printr-o abordare originala, de-a dreptul ecumenica. In orice caz, nu puteam sa folosim scene de la o inmormantare, nu mai era pamflet, era clip “horror”. Doream ca totul sa se termine intr-o nota pozitiva. Cantecul, jocul si voia buna din bisericile bapticostale au reliefat de minune ideea noastra.

  In final va transmitem toate urarile de bine si va sfatuim amical sa-i schimbati pe cei v-au consiliat asa de deficitar in gestionarea crizei generata de video pamfletul nostru. Ati fost sfatuiti gresit, domniile voastre au reactionat disproportionat si haotic.

  21 Ianuarie 2011 la 11:53

 2. Despre ce ” baptismul istoric autentic ” vb mateale?

  Daca ne gandim bine pt lutherani voi sunteti niste ERETICI!

  Atunci pe cine sa cred ?

  Pe voi neoprotestantii, nici macar Luther nu va suferea. Printre primele miscari neoprotestante se numara cea a anabaptistilor.

  In 1533, trupele protestante au pedepsit exemplar pe neoprotestanti.
  Orasul Munster a fost deparazitat de paduchii anabaptisti.
  Toti neoprotestantii prinsi au fost masacrati.

  Hai, ia-ti galetusa si lopatica si zbugheste-o la joaca cu Nutzi White, Parham, Branham si alti neo-eretici.

  25 Ianuarie 2011 la 12:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s