,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

O noua sarbatoare Baptista

O noua sarbatoare Baptista

De Curtis Pugh

Ca observator de multi ani al Baptistilor in general si al Baptistilor romani in particular, in ultimii ani, observ ca Baptistii moderni intentioneaza sa tina sfintele sarbatori fie a Bisericii Romano-Catolice, fie a celei Ortodoxe Romane. Stiind din istorie ca datele acestor sarbatori si poruncile de a le tine au venit fie de la papii romani, fie de la patriarhii romani, mi se pare putin ciudat ca Baptistii vor sa se supuna papei sau patriarhilor in aceste lucruri. Este o ingrijorare speciala, fiindca Pavel a scris in Romani 6:16, Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati…?” Dar presupun ca principiul lui Pavel, afirmat in acest verset poate fi considerat de Baptistii moderni ca fiind irelevant societatii de astazi. Baptistii nu sunt robii papilor sau patriarhilor numai fiindca ii asculta. Evident, Pavel trebuie sa fi gresit.

Charles Haddon Spurgeon a spus cu privire la sfanta sarbatoare a nasterii lui Cristos: „Domnul meu nu mi-a spus sa o tin.” Bineinteles, acelasi lucru poate fi spus despre toate sfintele sarbatori populare in timpurile noastre. Dar se pare ca Baptistii moderni nu mai sunt „oameni ai Cartii”, care pretind un „asa vorbeste Domnul” pentru tot ceea ce cred si practica. Suntem acum calificati pentru a decide noi insine ceea ce place Domnului. Astfel, suntem liberi sa alegem pentru noi si pentru bisericile noastre ce sarbatori sfinte vom celebra, si in ce fel. De vrem sa ne amintim de Sfanta Veronica (sau sa fi fost Maria Magdalena?) stand cu cosul ei de oua insangerate la piciorul crucii, Domnul nu a interzis aceasta! Putem avea oua vopsite in bisericile noastre Baptiste! Dumnezeu nu a spus nimic impotriva si, deci, trebuie ca noi suntem liberi sa facem ce dorim in aceasta privinta. Corect? Sunt o multime de alte lucruri pe care le putem face, pe care Domnul nu le-a interzis!

Personal, cred ca daca noi, Baptistii, avem de gand sa tinem sfintele sarbatori Catolice si Ortodoxe, nu ar trebui sa umblam cu jumatati de masura. Ar trebui sa urmam toate practicile acestor marete biserici si ale membrilor lor. Pana la urma, bisericile Catolice si Ortodoxe au sfintit multe obiceiuri pagane, facandu-le acceptabile inaintea lui Dumnezeu si placute celor care iau parte in ele. Da-i drumul!

Ce mai conteaza ca Pavel a scris Bisericilor din Galatia exprimandu-si ingrijorarea pentru ele, gandindu-se ca poate ei nu sunt cu adevarat mantuiti, fiindca a spus: „Voi paziti zile, luni, vremi si ani” (Gal. 4:10). Pana la urma, noi traim in timpuri mai moderne, trebuind sa ne adaptam contextului si culturii romanesti pentru a fi acceptati de poporul in mijlocul caruia traim. A fi acceptati de Dumnezeu nu mai este neaparat intaia noastra preocupare, daca aceasta ne impiedica a castiga suflete si a aduce noi membri bisericilor noastre Baptiste! Trebuie sa avem un evanghelism de succes!

Dar, cu toate acestea, am o sugestie pozitiva. De ce sa nu adunam intreaga sfanta ierarhie Baptista romana la o adunare de sarbatoare unde sa se hotarasca tinerea unei noi si distinctive sfinte sarbatori Baptiste? Cand Baptistii romani vor tine aceasta noua sarbatoare, atunci, cel putin, vor fi robii sfintei ierarhii Baptiste romane, si nu papilor si patriarhilor, dupa cum a afirmat Pavel in Romani 6:16.

Din moment ce parintii nostri Baptisti nu s-au gandit niciodata sa tina vreuna din aceste sfinte sarbatori populare si i-a lasat pe Catolici si pe Ortodocsi sa pastreze aceste zile speciale pentru ei insisi, trebuie sa gasim o sarbatoare care sa fie in mod distinctiv Baptista – una pe care o putem revendica a fi a noastra. Permite-mi sa sugerez ca noi, Baptistii, sa incepem sa sarbatorim Circumcizia lui Isus. Am putea numi aceasta zi „SFANTA SARBATOARE A TAIERII IMPREJUR A SFANTULUI PRUNC, ISUS”.

Celebrarea ar urma, bineinteles, sfintei sarbatori a nasterii Domnului, si ar fi un adaos la aroma festiva a acelei perioade. O putem avea la opt zile dupa ce tinem sarbatoarea nasterii Domnului, extinzand, astfel, lungimea acelei sfinte perioade. Astfel, am putea avea mai multe zile si seri de servicii speciale la biserica, avand o colecta la fiecare serviciu, bineinteles. Ca simbol al acestei sfinte sarbatori, toate bisericile Baptiste ar trebui sa ofere un mic briceag fiecarui baiat care participa la servicii in acea zi. Cumparate in cantitate suficienta, aceste bricege pot avea pe prasele tiparite mesaje ca „What Would Jesus Do?”, „Zambeste, Dumnezeu te iubeste!”, „Alege Viata!” sau alte asemenea slogane. Sau poate ar putea avea o cruce, ca blazon in memoria lui Tamuz. Astfel, baietii si-ar aduce aminte de sarbatoarea la care au participat. O alta idee ar fi sa se marcheze data pe prasele. Astfel, ar putea apare colectionari ai intregii serii care ar putea deveni valoroasa mai tarziu. Ia gandeste-te: oameni din toata Romania, si poate din toata lumea, ar colectiona bricege Baptiste! Aceasta ar aduce o mare cinste bisericilor Baptiste romanesti si o mare slava Domnului Isus Cristos!

In acest fel, Baptistii romani ar putea avea sarbatoarea lor proprie – nu una deja luata de Catolici sau Ortodocsi! Baptistii romani ar fi astfel originali! Hai s-o facem!

Este posibil ca astfel de sarcasm sa ii determine pe oameni sa gandeasca si reflecteze la ceea ce fac?

Este permisa copierea si distribuirea acestui articol.

One response

  1. Pingback: O noua sarbatoare Baptista | Blogul lui yonitoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.