,, Religia care nu este la fel de veche precum Cristos şi Apostolii Săi, este prea nouă pentru mine.” – Joseph Hooke, apologet baptist englez .

„MANTUIREA ESTE A DOMNULUI !”

„MANTUIREA ESTE A DOMNULUI !”

de C.H. Spurgeon

…S

i daca Dumnezeu i-ar cere pacatosului – mort in pacat – ca el sa faca primul pas, atunci El ar cere tocmai acel lucru care ar face mantuirea imposibila sub Evanghelie la fel cum a fost dintotdeauna sub Lege, tinand cont ca omul este deopotriva incapabil de a crede si de a asculta, si este lipsit de puterea de a veni la Cristos, in aceeasi masura in care este lipsit de puterea de a merge in cer fara Cristos. Puterea trebuie sa i se dea de la Duhul. El este mort in pacat; Duhul trebuie sa-l invie. Este legat de maini si de picioare, inlantuit de pacat, Duhul trebuie sa-i taie legaturile pacatului si atunci omul va zburda spre libertate. Dumnezeu trebuie sa vina si sa darame gratiile de fier si numai dupa aceea omul poate scapa; daca aceasta nu se intampla insa mai intai, omul ar pieri sub Evanghelie la fel cum ar fi pierit sub Lege.

As inceta sa predic daca as crede ca Dumnezeu, cu privire la mantuire, cere de la om lucruri pe care El sa nu se angajeze sa i le dea… Eu sunt mesagerul, si transmit mesajul Stapanului; daca nu-ti place mesajul, cearta-te cu Biblia, nu cu mine; atata timp cat am Scripturile de partea mea, voi indrazni si te voi provoca sa dovedesti ca gresesc. „Mantuirea este a Domnului” (Iona 2:9). Domnul trebuie sa o dea, sa faca din nedoritor doritor, dintr-un neevlavios un om evlavios si sa aduca pe cel mai incrancenat rebel la picioarele lui Isus, fiindca altfel, mantuirea nu poate avea loc. Neaga faptul ca Domnul trebuie sa dea mantuirea si ai rupt veriga lantului, tocmai acea veriga ce era necesara pentru a-i da integritate. Da la o parte faptul ca Dumnezeu este Acela care incepe buna lucrare, si ca El ne trimite, ceea ce predicatorii din vechime au numit „harul prevenient.”[1] Inlatura acest aspect si ai ruinat intreaga mantuire; facand aceasta ai luat tocmai cheia de bolta si acum totul va cadea in ruina. Nu mai ramane nimic atunci.

–––––––––––––––––––––––––––

[1] In original, „prevenient grace” exprima un concept teologic potrivit caruia harul lucreaza prin intermediul Duhului Sfant in viata celui ales, inca inainte de convertire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.